Natuurfilmer Cees van Kempen hield lezing in vol dorpshuis Dinteloord

DINTELOORD – Het is inmiddels twee jaar geleden dat hij zijn grote debuut als natuurfilmer maakte met de landelijke uitzending van zijn productie ‘De Terugkeer Van’, over de ijsvogel, torenvalk en bever. Maar aan enthousiasme over de gemaakte beelden heeft Van Kempen niets ingeboet. In het dorpshuis van Dinteloord hingen de bezoekers maandagavond de hele lezing aan zijn lippen, en keken ze ademloos naar de unieke beelden die om de hoek op de Slikken van de Heen zijn gemaakt. De natuurfilmer was er op uitnodiging van cultuurhistorische vereniging Nyen aenwas van Nassau.

Het kan raar lopen in het leven; dat geldt zeker voor de carrièreswitch die Cees van Kempen zo’n tien jaar geleden maakte. Hij maakte op zijn vakantie, toen nog met een simpele camera, filmpjes van vissers, en die amateurbeelden bleken al behoorlijk goed. Het balletje ging rollen toen Fons van Westerloo, destijds baas bij RTL, ze onder ogen kreeg. Een afspraak met Van Kempen was snel gemaakt. “Als ik beloofde mijn film af te maken, zou hij hem uitzenden. En hij hield zijn woord. Toen was mijn jongenshart geraakt en was het eerste zaadje geplant voor mijn toekomst als natuurfilmer”, vertelt Van Kempen.

Broedende torenvalk

Hoewel Van Kempen eerst nog werkte in zijn eigen managementadviesbureau, gevestigd in de schuur van zijn boerderij in Nieuw-Vossemeer, bleek al snel dat de torenvalken die hoog bovenin een nest aan het bouwen waren, veel meer zijn interesse trokken. “Dan dacht ik: wat zit ik hier te praten? Ik moet bij die vogels zijn”, lacht Van Kempen. Het korte filmpje dat hij vervolgens maakte van de torenvalken en hun jongen, bleek gelukkig een schot in de roos. De VARA vroeg aan hem om een drieluik te maken over de ijsvogel, torenvalk en bever. De rest is geschiedenis: inmiddels is de film in dertien landen uitgezonden en werd Van Kempen vorig jaar zelfs genomineerd voor een ‘Green Oscar’ op het toonaangevende Wildscreen Festival in Engeland.

Meepersen

De torenvalk mag dan de opstart zijn geweest, de echte ‘publiekstrekker’ van de natuurfilmer is toch wel de ijsvogel. Met toestemming van Natuurmonumenten bivakkeerde hij weken achtereen in het natuurgebied Slikken van de Heen en langs het Schelde Rijnkanaal. Hij gunde de bezoekers van het dorpshuis een kijkje in de keuken door te vertellen hoe hij de unieke beelden van een broedende ijsvogel kon maken. “IJsvogels maken hun nest in een steile damwand. Ik heb die wand zelf nagemaakt en de camera ingebouwd. Zelf ben ik in een beschutte tent er bovenop gaan zitten”.

Van Kempen moest er een lange adem voor hebben, maar uiteindelijk wist hij exact het moment vast te leggen dat de ijsvogel haar eerste ei legde. “Je moet je voorstellen: zo’n 50 centimeter onder mij zat die vogel in haar nest. Het was zo spannend; ik zat bijna mee te persen. Het was een van de mooiste momenten die ik tijdens het filmen heb meegemaakt”, vertelt Van Kempen aan het ademloos toekijkende publiek in de zaal.

Verrekijker

Het is duidelijk dat de passie voor het natuurfilmen de Nieuw-Vossemeerder zover heeft gebracht. Van het huren van een speciale ‘slowmotion’-camera tot half in de modder staan om het perfecte beeld te vangen: Cees van Kempen doet het met alle liefde.

Het biedt de kijkers van zijn films een gedetailleerde blik op unieke dieren die gelukkig weer in aantallen zijn toegenomen. Arthur Schledorn uit De Heen is een van de bezoekers die genoten heeft van de lezing in het dorpshuis. “Ik ben zelf een vogelaar en kreeg ooit een ijsvogel in mijn tuin. Normaal heb ik mijn verrekijker bij de hand liggen, maar toen net niet. Mooi dat ik hem nu zo op de film van dichtbij kan zien”.

Marker Wadden

Inmiddels is Van Kempen alweer druk aan het werk voor toekomstige producties. Sinds vorig jaar is hij begonnen met filmen bij de aanleg van de Marker Wadden, een project van nieuwe natuureilanden in het Markermeer. De uitzending op NPO1 staat gepland voor 2020.

Verder is er nog een ander onderwerp, maar daar wil de natuurfilmer nog niets over loslaten. Het zou wellicht iets te maken kunnen hebben met het getoonde filmpje van een dassenkoppel dat gespot is in de Dintelse Gorzen. We wachten rustig af; want natuurfilmen is geduld hebben, volgens Van Kempen.

Door Nicole van de Donk