Na brandstichting bij Survival zal gemeente helpen waar het kan

STEENBERGEN – Vorige week vrijdag werd de Survival afdeling Steenbergen voor een vijfde maal getroffen door een brand. Twee keten op het Survivalterrein brandden uit.  Er is een duidelijk vermoeden van brandstichting, zo bleek na het afronden van het forensisch onderzoek. “Volgens de technici van de recherche zal de brand niet ontstaan zijn door kortsluiting. De conclusie van brandstichting ligt dus voor de hand. Zeker omdat dit al vier keer eerder met brandstichting te maken kregen”, aldus Diomedonvoorzitter Eduard Tonissen.

De schade waarmee Diomedon door deze brand nu weer te maken krijgt is naar schatting aanzienlijk. “Als we kijken naar de vervangingswaarde dan schat ik dat deze schade nu zeker tussen de 20.000 en 25.000 euro is”, aldus Eduard Tonissen. “In een van de keten stond de opnameapparatuur voor de vier beveiligingscamera’s die we hebben opgehangen. Dit naar aanleiding van het vandalisme waarmee we dit jaar te maken kregen. De recorder met opnames is door de brand vernietigd. De opnameschijf is wellicht niet verbrand en voor onderzoek meegenomen. Inmiddels is deze schijf naar een gespecialiseerde afdeling van de politie in Breda gestuurd, waar men tracht om eventuele beelden die op de schijf staan te herstellen. De keet waarin de apparatuur stond is volledig uitgebrand. En ook de shirts die we bij de laatste Survivalrun hebben gebruikt zijn en die we ook voor een volgende keer hadden willen gebruiken, zijn allemaal verbrand. Ook de elektriciteitskast ging in vlammen op”.

Grondmonsters

“Het forensisch team van de recherche dat na de brand aan de slag ging concludeerde dat de brand niet ontstaan is door kortsluiting. Er zijn grondmonsters genomen en wellicht kan men daaruit opmaken wat voor brandstof eventueel gebruikt is. Ook de brandweer had de indruk dat de brand van buitenaf is aanstoken”, vertelt de voorzitter.

Serieuze aandacht

Hij is blij met de directe aandacht van zowel de gemeentelijke veiligheidsofficier Jeroen Peys als van burgemeester Ruud van den Belt, die meteen een kijkje kwam nemen.

Afgelopen dinsdag had de Diomedon voorzitter een gesprek met burgemeester Van den Belt. Hierin heeft Eduard Tonissen aangegeven dat hij hoopt dat gemeente Steenbergen kan zorgen voor een goede omheining van het sportpark. De huidige afrastering is aan vervanging toe. Ook is een mogelijke afsluiting van het snipperpad tussen sportpark en rondweg onderwerp van gesprek geweest. Burgemeester Van den Belt heeft aangegeven dat dit goed bekeken gaat worden. “Hij heeft ook toegezegd dat de gemeente zal helpen waar het kan”, aldus Eduard Tonissen.

Diomedon en de afdeling Survival laten zich door de brandstichting niet uit het veld slaan. “Dat zeker niet. Afgelopen woensdag hebben we een noodverlichting op het survivalveld aangelegd. Er kan dus ’s avonds weer getraind worden. We hebben ook aan de burgemeester gevraagd of er nog ergens noodlokalen voorhanden zijn. Daar wordt naar gekeken. De beide keten zijn onherstelbaar beschadigd en moeten worden afgevoerd naar de sloop”.