Live SLOS-debat is even wennen voor lijsttrekkers

STEENBERGEN – Alle begin is moeilijk en dat gold ook voor het allereerste Lijsttrekkersdebat dat gistermiddag live via lokale omroep SLOS werd uitgezonden. De kopstukken van de zeven fracties die op 21 maart aanstaande aan de Gemeenteraadsverkiezingen meedoen, speelden het veelal op ‘safe’ tijdens de debatten. Het neemt niet weg dat het binnen de campagne ‘Heel Steenbergen Stemt’ een goede poging is om de kiezer naar de stembus te trekken.

De gemeentelijke publiekscampagne richt zijn pijlen op tal van doelgroepen. Het Stem-lied dat landelijk de aandacht trok, het onlangs gelanceerde filmpje met tal van (overwegend) jongere Steenbergen die hun leeftijdgenoten naar de stembus proberen te lokken en ook het lijsttrekkersdebat maken er deel van uit.

Coalitievorming

Tijdens het debat kregen twee lijsttrekkers, steeds in wisselende samenstelling, de kans om op basis van een stelling de discussie met elkaar aan te gaan. Dat was met name in het eerste deel van het debat even wennen. Het resulteerde in matte gesprekken over standpunten waar de partijen achter de microfoon het toch al met elkaar over eens waren. Inhoudelijk informatief maar als kijker die de politieke keuze nog moet bepalen kwam je er geen stap verder mee. “Het lijkt wel of wel al bezig zijn met de vorming van een coalitie,” concludeerde zelfs Nadir Baali (PvdA) aan het eind van de eerste ronde terecht.

Juiste hout

Na de pauze ging het er onder leiding van gespreksleider Rob Chrispijn al een stuk feller aan toe en liet met name eerdergenoemde lijsttrekker Baali zien dat hij ondanks zijn jeugd (20) en zijn gebrek aan politieke ervaring uit het juiste hout gesneden is. In discussie met Paul van Nieuwenhuyzen (Steenbergen in Beeld) over maatregelen om de verduurzaming te bevorderen, liet hij zich geen moment uit het veld slaan en wist de discussie op inhoud en argumenten naar zich toe te trekken.

Of de gemiddelde inwoner er aan het eind van de uitzending nu echt wat mee opgeschoten was, blijft de vraag. Daarentegen het is debat slechts een van de manieren om te helpen bij het bepalen van de keuze. De eerste verantwoordelijkheid ligt daarbij uiteraard bij de politieke partijen maar ook de stemhulp steenbergen.mijnstem.nl kan de stemmer een flinke eind op weg helpen.

Foto: Deelnemers lijsttrekkersdebat: Kees Gommeren (VVD), Wilma Baartmans (Gewoon Lokaal!), Jeroen Weerdenburg (CDA), Michel Lambers (Volkspartij), Rob Chrispijn (presentator SLOS), Eric van der Spelt (D66), Nadir Baali (PvdA), Paul van Nieuwenhuyzen (Steenbergen in Beeld).

Foto en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen