Leuke en leerzame keepersdag bij SC Welberg

WELBERG – Als een echte prof de kou trotseren. Dat deden de 62 deelnemers aan de Nationale Keepersdag bij SC Welberg, gisteren op het sportpark ’t Zandbaantje. ,,Het weer was in de ochtend zo slecht, maar het was geen optie om het niet door te laten gaan,” vertelde organisator Dion van der Sterren achteraf. ,,Als je een wedstrijd speelt kan het ook stormen of regenen.’’

Gelukkig bleef het goeddeels droog en konden de jeugdige keepers zich, naast de trainingen, ook opwarmen aan de hete soep, die tussendoor werd opgediend. De kinderen kregen les van clubtrainers, maar ook van echte profs uit de eerste en eredivisie. Het programma stond onder leiding van Maarten Arts en oud-FC Utrecht keeper Harald Wapenaar, een groot voorstander is van de methode ‘aanvallen van de bal’.

Elke topkeeper behandelde een ander onderdeel van het keepersvak, zoals dropkicks, uit je doel komen, penalty’s stoppen en uitgooien. Spectaculair was de oefening waarbij de keeper aan een grote elastisch koord zat en de ballen uit het doel moest plukken. De zweefduiken leverde de profs een flink applaus op.

,,Ik heb 4 à 5 talentjes gezien vandaag,” verklapte Wapenaar na het sportieve treffen. ,,Toch is de top niet weg gelegd voor de grootste groep, maar daar draait het niet om. Als de kinderen maar plezier hebben. Je ziet wel dat de echte keepers van de toekomst al deze trainingen en trainingskampen afgaan.’’ Naast jongens en meisjes uit de regio waren er ook die uit Harderwijk, Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Brabant kwamen.

Het bleef niet alleen bij een fysieke krachtmeting. Ook mochten jonge goalie’s vragen afvuren op de professionals, van wie zij onder meer wilden weten wie hun favoriete keeper is en wat hun beste redding ooit was.  

De 14-jarige Sebastian uit Breda kreeg wel een erg leuk antwoord van ADO Den Haag-doelman Robert Zwinkels op de vraag ‘waarom ben je keeper geworden?’. ,,Eerst stond ik in de spits, maar ik scoorde niet, dus moest ik maar in het doel staan,’’ reageerde Zwinkels, tot groot vermaak van de aanwezigen in de kantine van SC Welberg.

Aan het eind van de gezellige én leerzame dag gingen alle deelnemers met een shirt en een certificaat, met daarop alle handtekeningen van de prokeepers naar huis, en mochten de besten in hun leeftijdscategorie nog een extra prijs in ontvangst nemen.

Foto’s Mark Koenraadt©KijkopSteenbergen.nl