Kirsten Pronk voorleeskampioen Steenbergen

STEENBERGEN – Zaterdagmorgen werd tijdens de voorleeswedstrijd de beste voorlezer van Steenbergen gekozen. Maar liefs zes kinderen uit groep 7 en 8 streden om de eer. Kirsten Pronk uit Kruisland ging er met de voorleestrofee vandoor.

Spandoeken, vlaggetjes en soms een heuse yell. De supporters, voornamelijk familie en leerkrachten, lieten zich vanaf de tribune duidelijk horen. De deelnemertjes, allemaal leerlingen van groep 7 en 8 zaten vooraan in de zaal. Met gespannen gezichtjes te wachten op hun voorleesbeurt. Eén voor één mochten ze naar voren komen. Met hun favoriete boek in de hand namen ze plaats op de prachtige ‘voorleesstoel’. En na een korte introductie gingen ze van start. De zes meiden vertegenwoordigden ieder hun eigen school. Charlotte Nijssen van BS De Nieuwe Veste brak het spits af. Gevolgd door Kirsten Pronk van BS De Zonneberg en Jadie Doomen van BS Merijntje. Na de pauze was Amber Langbroek van BS Petrus en Paulus aan de beurt. Jip Grootegoed van BS Maria Regina, die tijdens het voorlezen zelfs een voordracht gaf, en Fieke Visser van BS Gummarus maakten de lijst compleet.

Ze ontroert en heeft een mooie fijne stem.

Toen iedereen had voorgelezen ging de jury in beraad. Er werd een quiz gehouden voor supporters én uiteraard de deelnemers. Allerlei vragen over boeken, schrijvers en prijzen passeerden de revue. De deelnemertjes wisten opvallend veel. Toen de quiz was afgelopen bleek de jury nog steeds in beraad. Het duurde maar liefst een kwartier eer ze weer terug de zaal in kwamen. De spanning was van de gezichtjes van de meiden af te lezen. Namens de jury nam Noortje, een jeugdjurylid, de microfoon. Op volwassen wijze dankte ze de deelnemertjes voor hun inzet “Ik ben supertrots op jullie! Goed gedaan” prees ze hen. Eén voor én werden ze uitgenodigd op het podium. En na het in ontvangst nemen van een oorkonde, roos en spannend boek was het moment eindelijk daar. “De winnaar heeft een mooie, fijne stem. Ze ontroerde iedereen en wist de zaal volledig stil te krijgen” sprak Noortje uit. “Kirsten Pronk, jij bent voorleeskampioen van 2019-2020!” Een luid applaus klonk op uit de zaal en Kirsten sloeg vol ongeloof de hand voor haar mond. Ze was er helemaal beduusd van! “Ik vind het heel cool om voor te lezen” vertelde ze met de grote beker in haar armen. “Ik herken veel van het verhaal in mijn boek. Het ontroert mij ook steeds” Het boek waaruit Kirsten voorlas heet ‘Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd’. Het gaat over een meisje wiens oma ernstig ziek wordt en overlijdt. Kirsten kan voorlopig doorgaan met oefenen en lezen, want namens de gemeente Steenbergen gaat ze naar de regionale voorleeswedstrijd.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl