Kaalslag in de Van Gaverenlaan

STEENBERGEN – Iets meer dan drie jaar nadat de meeste kastanjebomen wegens de zogeheten bloedingsziekte het veld moesten ruimen uit de Van Gaverenlaan, hebben vandaag ook de overgebleven kastanjebomen daar het loodje moeten leggen.

Bij de vorige kapronde was al bekend dat ook de resterende bomen, die decennia lang het straatbeeld bepaalden, na verloop van tijd eveneens ziek zouden kunnen worden. Een aantal exemplaren bleek inmiddels daadwerkelijk aangetast, waarop de gemeente volgens een woordvoerster in overleg met de bewoners heeft besloten om alle bomen met de grond gelijk te maken.

Voor de eerder gekapte bomen kwamen beuken in de plaats, die volgens de bewoners echter veel te klein waren, waardoor de karakteristieke aanblik van de Van Gaverenlaan teloorging. De meeste beuken schoten bovendien niet of nauwelijks wortel; binnen afzienbare tijd stierf het grootste deel ervan af.

Bedoeling is nu dat er – volgende week – 38 nieuwe beuken worden aangeplant, met een stamomtrek van 40 tot 45 centimeter, gemeten op anderhalve meter boven het maaiveld.