Jeugd geniet van buitensportactiviteiten

STEENBERGEN – De kinderen en jongeren in onze gemeente zijn weer volop buiten aan het sporten nu de regels voor hen zijn versoepeld. De voetbal-, tennis- en andere sportverenigingen hebben hun trainingen inmiddels opgestart in aangepaste vorm. Maar er blijft een groep kinderen over die niet lid is van een vereniging, of voor wie trainen nog niet mogelijk is omdat het om een binnensport gaat. De sportcoaches en jongerenwerkers van de gemeente Steenbergen zijn daarom deze week met een programma gestart om ook deze kinderen weer aan het bewegen te krijgen. In alle kernen worden er in de voetbalkooien en op de veldjes allerlei sportieve naschoolse activiteiten georganiseerd.

De aftrap werd deze week gegeven in de voetbalkooi aan de Wipstraat in Steenbergen. Eerst waren de kinderen uit de onderbouw aan de beurt en daarna mochten de kinderen uit groep 6 t/m 8 komen. Met voldoende pauze ertussen, zodat de begeleiders tijd genoeg hadden om de materialen weer te ontsmetten. En dat was niet de enige voorzorgsmaatregel die vanwege de corona moest worden genomen. “Veel desinfecteren, handschoentjes dragen en continu afstand van de kinderen houden. Als er een tennisbal over het hek gaat, moet ik hem terugschoppen in plaats van gooien. Ons protocol hebben we hier aan het hek opgehangen waarin ook staat dat de ouders niet mogen blijven hangen als ze hun kind hebben gebracht. Daarom werken we ook samen met een jongerenwerker, zodat die als een soort BOA kan ingrijpen op het moment dat ik met de kinderen bezig ben”, vertelt sportcoach Sigrid Noordijk.

Activiteiten voor jongeren 13-18 jaar

Al die regels leken de kinderen niet dwars te zitten. Ze renden en speelden als vanouds. Nu nog een klein groepje, maar de aanmeldingen komen inmiddels aardig op gang. Ook voor de jongeren tussen de 13 en 18 jaar is er wekelijks een sportactiviteit waarvan de locatie wisselt. “Die moeten wel afstand van elkaar houden, dus daar gaan we waarschijnlijk hockey of voetbal in aangepaste vorm mee doen. Het is bewezen dat kinderen minder zijn gaan bewegen door de coronacrisis dus we hopen zoveel mogelijk jonge inwoners te bereiken, met een maximum van 20 kinderen per activiteit. Kinderen die wel lid zijn van een vereniging sluiten we overigens niet uit, maar we proberen niet-leden te helpen om zo de druk bij de verenigingen zelf weg te nemen. Die hebben hun handen namelijk al vol om de aangepaste trainingen voor hun leden te organiseren.”

Elke week nieuwe rooster

De 10- jarige Eline Minkman vindt het leuk om mee te doen, aangezien ze al de tijd niet heeft kunnen turnen. “Ik heb het gemist, net als mijn vriendinnen uit mijn team. Gelukkig mogen we binnenkort buiten turnoefeningen gaan doen; op de zonneweide van de Meermin. Het lijkt me wel fijn in de buitenlucht, want dan heb je het niet zo snel warm.”
De sportcoaches en jongerenwerkers hopen met de naschoolse activiteiten door te gaan tot de zomervakantie. Het rooster zal wekelijks via de scholen en social media worden verspreid. Kinderen die mee willen doen, kunnen zich opgeven bij Sigrid Noordijk via s.noordijk@ssnb.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer, woonplaats, leeftijd en school.

Door: Nicole van de Donk