In vijf generaties van Marie naar Lori

STEENBERGEN – Vragende oogjes onder een flinke bos krullen. Beweeglijke handjes met priegelige vingertjes. De kleine Lori van Bers, geboren op 31 mei, is zich er niet van bewust maar haar vader Kevin, oma Marijke, overgrootmoeder Nel en over- overgrootmoeder Marie des te meer: door haar komst lopen er nu vijf generaties van de familie in Steenbergen rond.

De springlevende kroon van deze stamboom wordt gespannen door Marie Baartmans-Van de Klundert. Inmiddels 93 lentes jong, maar nog lang geen oude taart zoals ze zelf zegt. Eerder een moderne cup cake, die zich prima vermaakt binnen de muren van verzorgingshuis Onze Stede. Haar dagen vult zij onder meer met het breien van babykleertjes. Natuurlijk heeft topmodel Lori enkele stukken uit de collectie van Marie.

Verdriet en geluk

Op de dag van het interview showt zij professioneel een paar sokken en een vestje dat vanwege de warmte wel plaats moet maken voor het T-shirt waarop duidelijk te lezen staat dat Lori niet zomaar een meisje is, maar vooral ‘papa’s meisje ‘.

De hoge leeftijd die Marie bereikt heeft, is bepaald niet typerend voor haar kant van de familie. Integendeel zelfs. Van de vele broers en zussen is zij de laatst overgeblevene. De meesten overleden op jonge leeftijd. Acht jaar geleden heeft zij zelfs een van haar eigen dochters, Anneke, af moeten staan. Een onvoorstelbaar verdriet, dat spreekt voor zich, maar met de komst van de kleine Lori is er ook weer een groot geluk voor in de plaats gekomen.

Kraamverzorgster

Dat geluk staat te lezen op het gezicht van overgrootmoeder Nel Baartmans (71) die tijdens het bezoek van de Steenbergse Courant met volle teugen geniet van de kleine meid. Nel’s dochter, Marijke van Bers-Buuron (54), werd met de komst van de kleine Lori officieel in de oma-stand verheven.

Trots en vooral opgelucht toen de kleine meid veilig en wel in haar wiegje lag. ,,Ik ben zelf kraamverzorgster van beroep en dan ben je je toch wat meer bewust van de risico’s dan een ander.’’ Gelukkig bleken het zorgen om niets, want na een snelle bevalling arriveerde Lori een week voor de geplande aankomstdatum. Met als gevolg dat de gereserveerde kraamhulp (tevens de beste vriendin van Marijke) nog niet beschikbaar was. Geen probleem, want oma had er geen enkele moeite mee om de honneurs dan zelf maar een dagje waar te nemen.

Botje of snotje?

Kersverse papa Kevin van Bers (24) is maar wat blij met het beroep van zijn moeder. Vooral die eerste avond na de geboorte van Lori, toen hij ervan overtuigd was dat het witte obstakel in het piepkleine neusje van zijn dochter een uitstekend botje was. Waarschijnlijk met de achterliggende gedachte dat geen enkel kind zonder schade uit het geweld van een bevalling kan komen. ,,Nou,’’ stelde zijn moeder hem snel gerust, ,,ik denk dat het gewoon een snotje is…’’

 En, zoals gebruikelijk, had moeder gelijk. Oma Nel vertrouwt de kleine Lori na deze anekdote lachend toe: ,,Och lieverd, uiteindelijk leren alle vaders het, dus met die van jou komt het ook wel goed.’’

Overigens weten vader Kevin en moeder Mascha Moerkens (28) wat ze de komende jaren te doen hebben. Want zowel oma Maria als oma Nel als oma Marijke kregen ieder drie kinderen. Dus…

Onderschrift: Lori vindt het heerlijk in de armen van haar betovergrootmoeder Marie Baartmans-Van de Klundert. Onder toeziend oog van overgrootmoeder Nel Baartmans (links), oma Marijke van Bers-Buuron en vader Kevin van Bers.