Historisch wandelen door de stad Steenbergen

STEENBERGEN – Sinds zijn pensionering heeft Steenbergenaar Ad Vermeulen naar eigen zeggen “alle tijd van de wereld”.  Stil zitten doet hij echter niet graag en dus gaat hij aan de wandel. Bij voorkeur samen met nog 150 plaatsgenoten die hij uitnodigt om op zaterdag 22 september deel te nemen aan de Historische Stadswandeling Steenbergen. In samenwerking met heemkundekring ‘De Steenen Kamer’ zette Vermeulen een route door en langs het centrum van Steenbergen uit. Tijdens de tocht maken de deelnemer op luchtige wijze kennis met 750 jaar vestinggeschiedenis.

Ad en echtgenote Helma Vermeulen liepen zelf al tientallen stadswandelingen in binnen- en buitenland. “Dat is altijd weer een genot. Wanneer het chauvinisme voor de eigen woonplaats er bij de gids vanaf spat, is het helemaal geweldig. Steeds weer dacht ik tijdens die wandelingen: Dat moet toch in Steenbergen ook kunnen?’” 

Bijzondere figuren

Nu Vermeulens arbeidzame jaren achter hem liggen, vond de ras-Steenbergenaar het moment daar om de koe bij de hoorns te vatten. Hij borduurt daarmee voort op de theatrale wandeling die theatergroep Cameleon (waar hij eveneens lid van is) in 2016 met groot succes organiseerde. De wandeling van 22 september is eveneens gelardeerd met bijzondere figuren en enkele optredens, maar de nadruk ligt op het overbrengen van de lokale geschiedenis. Tot grote vreugde van Gerard Baten, voorzitter van heemkundekring De Steenen Kamer. “We hebben al diverse wandelroutes gemaakt en houden ook excursies, maar helaas is er weinig belangstelling voor. Het initiatief van Ad juichen we dan ook aan alle kanten toe. Hierdoor wordt hetgeen wij doen, actueel.”

Parkwachter

Samen bedachten de heren een aantrekkelijke wandelroute van 5,5 kilometer door het centrum van de stad en langs de rand. Zonder teveel over de inhoud te verklappen, kan Vermeulen al wel een tipje van de sluier oplichten: “Voor de oudere Steenbergenaren roept de naam Tommes de Jong zeker een herinnering op. Hij was vroeger parkwachter en beheerder van de toenmalige speeltuin aan de Wipstraat. Tijdens de wandeling maakt hij zijn rentree.” In totaal krijgen de deelnemers op negen plaatsen een verhaal, een personage of een optreden voorgeschoteld. Bij zorgcentrum ‘Onze Stede’ is er bovendien een korte versnaperingen-stop.

Gratis

Deelname aan de wandeling is gratis. Dat is te danken aan de gemeente Steenbergen die, zoals het er nu naar uitziet, via het evenementenfonds een mooi subsidiebedrag bijdraagt. “De gemeente vond dat de activiteit zo laagdrempelig mogelijk moest zijn. Dan past het niet om een bijdrage te vragen. Verder hebben we natuurlijk veel te danken aan vele vrijwilligers die ons belangeloos helpen.” Vanaf september zijn de kaarten (maximaal 4 per persoon) te verkrijgen bij Primera De Gilles aan de Kaaistraat. Wie er een weet te bemachtigen, dient op 22 september uiterlijk om 13.00 uur bij De Wallevis aan de Kade 2 in Steenbergen te zijn. Van daaruit gaan de deelnemers in verschillende groepen op ontdekkingsreis. Rond half vijf keren zij daar ook weer terug en wacht er voor de liefhebber een Steenbergs diner. Van tevoren reserveren daarvoor is uiteraard noodzakelijk.

 Stadsgidsen gezocht

Vermeulen en Baten hopen dat de stadswandeling niet alleen een succes wordt, maar ook een vervolg krijgt. “Het zou leuk zijn wanneer er een groepje stadsgidsen komt dat de route met verschillende doelgroepen zou kunnen blijven lopen.” Individueel kan dat sowieso want na 22 september is hij verkrijgbaar bij de VVV of te downloaden via internet.
Voor meer informatie of het aanmelden als stadsgids kan men terecht bij Ad Vermeulen (06) 46134711.
Op 22 september vindt de Historische Steenbergse Stadswandeling plaats. Ad Vermeulen (rechts) liep al jaren met het idee en gaf er samen met Gerard Baten (links) van heemkundekring De Steenen Kamer handen en voeten aan.

Door: Dasja Abresch