Gummarus scholieren herdenken Gibson en Warwick

STEENBERGEN – Inmiddels 74 jaar na dato, worden Gibson en Warwick in Steenbergen herdacht. Vanochtend gebeurde dat in het stadspark bij het propeller monument dat ter nagedachtenis aan deze op 19 september 1944 neergestorte vliegeniers is opgericht. Vanavond wordt het tweetal op de begraafplaats herdacht door de stichting Wing to Victory. Ter gelegenheid van deze herdenking maken ook historische vliegtuigen een overvlucht.

Het monument in het stadspark is sinds 2 jaar geadopteerd door de Gummarusschool. De school nam dit over van de Pius X uit Welberg, die jarenlang de herdenking heeft verricht, maar over is gestapt naar het Welbergse monument aan de Canadezenweg.

Dit jaar kwamen leerlingen van de groepen acht van Gummarusschool naar het stadspark voor de herdenking. Schooldirecteur Wietse Visser lichtte toe waarom er op de Gummarus aandacht wordt besteed aan de tweede wereldoorlog in het algemeen en Gibson en Warwick in het bijzonder. “Het is belangrijk dat we deze geschiedenis levend houden, opdat we niet zullen vergeten”. Ook wethouder Petra Lepolder is die mening toegedaan. “Jullie hebben vast ook allemaal je eigen helden. Het is goed om die te blijven herinneren en er aan te blijven denken wat ze betekend hebben. Zelfs al is dat honderd jaar geleden”.

Ooggetuige

Dit jaar kwam het echtpaar Thomas en Corry van der Riet naar de herdenking. Thomas was als kind ooggetuige van het neerstorten van Gibson en Warwick. Die waren op hun terugweg van een bombardementsvlucht ter hoogte van Gilze Rijen nota bene door eigen Lancastertoestellen beschoten. Zij overleefden hun crash nabij de boerderij van Van der Riet aan de West-Groeneweg helaas niet. “Ze werden de volgende dag met een bakfiets door de gemeente vervoerd naar de begraafplaats”, aldus de herinnering van de heer Van der Riet.

Tijdens de herdenking in het stadspark deden ook de leerlingen Brent, Izaïra, Jarno, Roos en Femke een woordje. Ook werden kransen gelegd en er was een moment van stilte. De plechtigheid werd eveneens bijgewoond door leden van Group 617, die door Paul van Nieuwenhuyzen werden begeleid.

Tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl