Gemeente Steenbergen maakt ook alle kernen en buitengebied ‘hartveilig’

STEENBERGEN – De gemeente Steenbergen krijgt in alle kernen en in het buitengebied een dekkend AED-netwerk. De bestaande AED-apparaten worden aangevuld met die van City AED Nederland. De bedoeling is om in de komende maanden minimaal 54 AED-apparaten te plaatsen. Vandaag onthulde wethouder Koos Krook (volksgezondheid) met Cythia van Bruggen van EHBO Steenbergen en Marcel Matthijsen van City AED Nederland de eerste City AED van het nieuwe netwerk.

Dat gebeurde aan de voorzijde van het gemeentehuis, waar de AED-kast is opgehangen. Het netwerk zal er voor gaan zorgen dat in de gehele gemeente binnen zes minuten loopafstand een AED hangt.

“De overschrijding van de gewenste aanrijdtijd van de ambulance is een belangrijke aanleiding om dit AED netwerk te realiseren. Onderzoek wijst uit dat, doordat er op zes minuten afstand een apparaat binnen handbereik zal zijn, dit mogelijk vier levens per jaar in onze gemeente kan redden.”, zo licht wethouder Krook toe.

AED trainingen bij EHBO verenigingen

De vier EHBO verenigingen in Dinteloord, Kruisland, Nieuw-Vossemeer en Steenbergen zijn betrokken bij de uitrol. Een deel van hun AED’s en de huidige gemeentelijke AED’s worden opgenomen in dit netwerk. Daarnaast behouden de EHBO-verenigingen een aantal mobiele AED’s die zij kunnen inzetten bij evenementen.

Wethouder Koos Krook: “Natuurlijk kunnen de apparaten zichzelf niet bedienen, maar blijft dit mensenwerk. Gelukkig zijn er al best veel burgerhulpverleners die via de app Hartslag.nu een oproep krijgen in geval van en reanimatie. Maar dat kunnen er niet genoeg zijn! De EHBO verenigingen in Dinteloord, Kruisland, Steenbergen en Nieuw-Vossemeer bieden regelmatig AED trainingen aan. Het zou heel mooi zijn als zo veel mogelijk mensen zich aanmelden voor een AED training.”

Hartveilig

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. De gemeente Steenbergen is de eerste gemeente in Brabant die de kernen en buitengebieden hartveilig maken met een zes minuten zone. De apparaten hangen in een beschermende kast en zijn 24 uur per dag openbaar bereikbaar. Ze kunnen door iedereen gebruikt worden in geval van hartfalen.

Locaties

Op de website gemeente-steenbergen.nl/hartveilig staat informatie over de apparaten, hoe deze gebruikt kunnen worden en de locaties waar ze hangen.

Foto: Cynthia van Bruggen (EHBO Steenbergen), wethouder Koos Krook en Marcel Mattijssen van City AED Nederland bij de eerste AED in het nieuwe netwerk