Geen ijsbaan, maar kans op dichtvriezen Kruisbeek

KRUISLAND – Stichting IJsbaan de Kruisbeek was afgelopen oktober een van de eerste ijsverenigingen om aan te kondigen dat een schaatsfestijn er vanwege de coronamaatregelen dit seizoen niet inzit. Toen waren de temparturen nog ver boven nul, maar inmiddels is het ijskoud en is de schaatskoorts losgebarsten in Nederland. Voorzitter Rini Wezenbeek was er al bang voor, maar staat nog steeds achter zijn besluit. Wel wil hij gaan proberen om het ijs op de Kruisbeek, naast het terrein van de ijsbaan, dit weekend schoon te vegen. “Maar dan moet het wel 10-12 cm dik zijn, en het is op eigen risico van de mensen.”

Toeval of niet: het wel of niet schaatsen op de Kruisbeek speelt vaker rond deze dagen van het jaar. Op 6 februari 2018 stond deze verslaggever van de Steenbergse Courant ook met Rini Wezenbeek te duimen naast de ijsbaan, maar de vorst bleek uiteindelijk niet streng genoeg. Een aantal jaar eerder, op 11 februari 2012, hadden de schaatsliefhebbers meer geluk. Toen konden er rondjes op de ijsbaan worden gemaakt en was het ijs op de Kruisbeek dik genoeg voor een toertocht. De Kruislandse ijsmeester houdt zijn buitenthermometer continu in de gaten of die kans erin zit. “Toen ik gisteravond naar bed ging stond hij op -6,3 graden en vanochtend min 8. Maar dat moet dan wel aanhouden. Als ik vanaf de dijk kijk ziet het er aardig uit, maar ik kan niet zien hoe het verderop is. En er is nog een wak waar de eenden zitten.”

“Wel schoonvegen, maar eigen verantwoordelijkheid”

Het blijft zuur voor alle ijsclubs zoals Stichting IJsbaan de Kruisbeek. Constant worden ze aangesproken of er al geschaatst mag worden, terwijl ze aan handen en voeten gebonden zijn. “We hadden een mooie slag kunnen slaan en een boel leden kunnen werven. Maar die verantwoordelijkheid kunnen en willen we niet nemen in de huidige omstandigheden. Daarom hebben we dit jaar geen vergunning aangevraagd. Mocht de ijslaag op de Kruisbeek dik genoeg worden, dan willen we die wel gaan schoonvegen. Dat gaat buiten de stichting om. Maar ik wil dat doen samen met twee vrijwilligers omdat we het leuk vinden en voor de mensen iets willen betekenen. We gaan deze dagen de machines daarvoor in orde maken. Maar ik ga dan niet zoals ik normaal gesproken zou doen, het ijs veilig verklaren.”

“Wanneer treedt de dooi in?”

Als het al zover komt, want de weersvoorspellingen zijn twijfelachtig over wanneer de dooi gaat intreden. Als dat gebeurt, dan gaan deze dagen van februari 2021 weer de boeken in als ‘het had zo mooi kunnen zijn’. Maar volgend jaar staan we er gewoon weer.

Foto: Om te kunnen schaatsen op de Kruisbeek moet het ijs zo’n 10-12 cm dik zijn. De vraag is of dat wordt gehaald aan het einde van de week.
Tekst en foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant