EHBO-project Petrus en Paulus naar de finale van scholierendebat

STEENBERGEN – Vanochtend vond in de raadszaal van het gemeentehuis de derde en laatste voorronde plaats van het scholendebat. De strijd ging deze keer tussen de leerlingen van de Petrus en Paulusschool (Project: EHBO op school), de Groen van Prinsterer (Project: Natuurspeeltuin) en de Gummarusschool klas 8a (Project Hondenspeelveld). Met wat hulp van de begeleidende raadsleden kwam het debat al snel op stoom en over en weer werden vragen gesteld over de haalbaarheid van de projecten, de kosten, de continuïteit van de projecten en hoe kinderen uit de andere kernen betrokken worden.

De Petrus en Paulusschool kwam op de proppen met een EHBO project, dat vorig jaar als eens was ingediend en ook toen behoorde tot de kanshebbers, maar het uiteindelijk niet haalde. Het Petrus en Paulus-team toonde in de presentatie duidelijk dat ze de tips van de jury destijds goed hadden opgepakt. Ze hadden zelfs al een sponsor gevonden voor de benodigde materialen.

De leerlingen van de Groen van Prinsterer wilden met hun plan op de plek van de ijsbaan in Dinteloord een speelplek creëren voor kinderen op de basisschool, omdat er volgens hen voor de leerlingen op basisschoolleeftijd onvoldoende passend aanbod is in de kern zelf.

Het team van de Gummarusschool koos voor het plan van een hondenspeelveld om daarmee het hondenpoepprobleem in de buurt op te lossen en meer verbinding op gang te brengen tussen de viervoeters in de buurt, de bewoners en de hondenliefhebbers.

Voorkeur jury

De jury – met Erica Knop (leerplichtambtenaar gemeente Steenbergen), Harry van der Klink (directeur bibliotheek Het Markiezaat en Kees de Bruin (Hema-ondernemer) was er dit keer vrij snel uit welk project zij het meest geschikt vinden. De voorkeur werd gegeven aan het EHBO project van de Petrus en Paulusschool, vanwege de haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Wel kregen de indieners van het plan de tip mee om eens contact op te nemen met de andere scholen om te kijken of ook die mee willen werken aan het project.

Ook deze keer was er een prijs voor de beste debater. Deze ging naar Eva de Schutter, van de Petrus en Paulusschool, vanwege haar rustige houding bij het stellen en beantwoorden van vragen aan en van de opponenten.

Finale

Burgemeester Ruud van den Belt leidde het debat en reikte na afloop de prijzen uit. De finale van de scholieren debatwedstrijd 2018 is op vrijdagochtend 9 maart. Het dan winnend project zal worden gerealiseerd met steun van gemeente Steenbergen.

Met dank aan Robert Defilet (fotografie en informatie).