Eerste hubkes zijn alweer gewijd

STEENBERGEN – Na Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november) is ook 3 november weer een bijzondere dag in de katholieke kerk: Hubkesdag, oftewel de naamdag van Sint Hubertus, en daar hoort traditiegetrouw het Hubertusbrood bij. In de volksmond beter bekend als hubkes. Pastoor Hans van Geel van de Sint Annaparochie zegende maandagmiddag al de vele duizenden hubkes bij bakkerij Van Broekhoven op de Welberg.

De eigenaren Harry en Bart van Broekhoven boden voor het eerst ook hun klanten de kansom de wijding van het Hubertusbrood bij te wonen. Ruim dertig belangstellenden, inclusief familieleden en medewerkers, maakten dankbaar van deze gelegenheid gebruik.

Eerbied en respect voor Gods schepping

Pastoor Van Geel deed hen de legende van Sint Hubertus uit de doeken, die zich volgens de overlevering – op Goede Vrijdag in het jaar 683 – tot het christendom bekeerde nadat hij tijdens de jacht een hert zag, met een schitterend stralend kruis tussen de geweistangen. Sindsdien staat Hubertus – later bisschop van Maastricht en Luik – jsymbool voor eerbied en respect ten aanzien van de Gods schepping, in de ruimste zin van het woord. 

Hondsdolheid

Hij staat ook nog altijd wel te boek als patroonheilige van jagers en schuttersverenigingen. En omdat hij ooit een man van hondsdolheid genas, geldt nog altijd het adagium dat wie hubkes eet deze ziekte niet zal krijgen. ,,Dus eet er maar lekker veel van, dan ga je geen gekke dingen doen,’’ stelde pastoor Van Geel, om vervolgens met alle aanwezigen in gebed te gaan en de broodjes te zegenen. Waarbij hij aangaf dat wie zijn geestelijke honger wil stillen, het woord van God tot zich moet nemen.

'Heel de dag ons werk mee gehad'

Bij Van Broekhoven worden, volgens een eigen recept, vier soorten hubkes gebakken: wit, bruin, met anijs en met rozijnen. Van Broekhoven bakt er vele duizenden, zowel voor de verkoop in de eigen winkels – op de Welberg en (twee) in Halsteren – als voor winkels en supermarkten in de regio, waaronder de Jumbo in Steenbergen. ,,We zijn 's nachts om vier uur begonnen en hebben er heel de dag ons werk mee gehad,'' aldus Harry en Bart van Broekhoven.

Maandagochtend werden er ook al hubkes gewijd bij bakker Bunt in Dinteloord, dinsdagochtend gebeurt dat bij de supermarkt in Kruisland, ’t Bakhuys en bakkerij Van Heesch in Steenbergen en rond koffietijd voor de bewoners van het Steenbergse zorgcentrum Onze Stede.