Eerherstel voor historie van Steenbergs zilver 

STEENBERGEN – “Een lief dingske,” zo noemt Klaas Hielkema van de stichting Bergen op Zilver het kluwenmandje van de hand van de Steenbergse zilversmid Hendrik Hoffman (1765-1844). Gistermiddag keerde het terug naar de stad waar het ruim tweehonderd jaar geleden vervaardigd werd. Onder ruime publieke belangstelling werd het mandje onthuld en stond daarmee symbool voor het eerherstel van een stukje vergeten geschiedenis van de stad. 
Het kluwenmandje dat gisteren gepresenteerd werd, is van de hand van Hendrik Hoffman die niet minder dan 57 jaar in Steenbergen werkzaam was als zilversmid. Het mandje werd door Cees Vanwesenbeeck van de Stichting Bergen op Zilver geïdentificeerd aan de hand van een reeks piepkleine keurmerken aan de onderrand van het kleinood. “Alleen uit de details in die keurmerken, vervaardigd op een drie millimeter kleine stempel, blijkt de vakbekwaamheid van de ambachtsman al.” 
Het bijzondere van Hoffman was dat hij niet alleen vakbekwaam was, maar ook zijn tijd ver vooruit. Vanwesenbeeck: “In plaats van het mandje uit een plaat staal te snijden zoals in die tijd gebruikelijk was, gebruikte hij een dikke zilverdraad. Een zeer modern techniek.” 

Blijf waakzaam

Wethouder Wilma Baartmans toonde zich dolblij met het zilveren randje dat de historie van Steenbergen dankzij de buren krijgt. “Het was hier compleet onbekend. Het was niet opgenomen in de Canon van Steenbergen, maar daar hebben we het gelukkig nog aan toe kunnen voegen voordat hij klaar was.” Ze hoopt dat er nog meer verrassingen volgen. “Het is fijn dat er mensen zijn die zo goed opletten wanneer het om de geschiedenis van Steenbergen gaat. Tegen hen en ieder ander kan ik alleen maar zeggen: Blijf waakzaam!”
Speciale dank was er voor de afwezige Gerard Baten, voorzitter van Heemkundekring De Steenen Kamer die de stichting Bergen op Zilver en de gemeente Steenbergen bij elkaar bracht. 


Het kluwenmandje krijgt een plaatsje in de vitrine in de hal van het gemeentehuis. Daar staat al een zilveren snuifdoosje dat in 1809 geschonken werd door Lodewijk Napoleon tijdens een bezoek aan Steenbergen.

Foto 1: Klaas Hielkema van de stichting Bergen op Zilver  lichtte samen met wethouder Wilma Baartmans van de gemeente Steenbergen de stolp op waaronder het zilveren kluwenmandje van Hendrik Hoffman schuilging. 

Foto 2: Claas Vanwesenbeeck van de stichting Bergen op Zilver maakte een studie van Hendrik Hoffman en nam de aanwezig mee in de historie van de vermaarde zilversmid. 

Foto 3: Zelfs de allerjongste aanwezigen bij de onthulling werd blij van het vakwerk van Hendrik Hoffman.

Foto 4: De hedendaagse goudsmid Noud van Kaam bestudeerde het vakwerk van zijn ambtgenoot van weleer minitieus en kwam tot de conclusie dat het een zeer knap staaltje werk is.