Dorpsraad Nieuw-Vossemeer heeft duidelijke visie op gebied Stellenbos – Sunclass

NIEUW-VOSSEMEER – Ze hadden geen extern bureau nodig, hebben de zaken gewoon duidelijk op een rij gezet met kennis van en met betrokkenheid en gevoel bij hun omgeving. Gistermiddag – zondagmiddag 12 januari – presenteerde Dorpsraad Nieuw-Vossemeer hun duidelijke toekomstvisie op de ontwikkeling van het gebied Stellenbos – Sunclass. In gemeenschapshuis De Vossenburcht werd deze aangeboden aan wethouder Esther Prent. Dat gebeurde door Annelies van Loenhout van de Dorpsraad.

De dorpsraad wil graag zicht op het kanaal met een steiger of uitkijkpunt aan het water. Zoals dat vroeger al automatisch was toen het pontje tussen Oud- en Nieuw-Vossemeer nog voer. “Hierdoor komt het zicht weer terug op het dorp aan de overkant. Het wordt dan een mooie plek om even te rusten, te genieten en het brengt een stukje historie terug”.

Fiets- en wandelpad langs het kanaal

Een fiets- en wandelpad langs het kanaal vanaf het werkhaventje richting Stellenbos met aansluiting richting Halsteren. “Hierbij kunnen educatieve, informatieve elementen worden aangebracht, leuk, uitdagend en informatief voor zowel volwassenen als kinderen”.

Nieuwe functie voor voormalig zwembad

De dorpsraad stelt dat het oude zwembad een mooi gebied is waar natuur en mens weer samengebracht kunnen worden. De ontsierende hekken verwijderen, helaas geen natuurbad maar wel een zandstrand en een plek om te relaxen en kinderen te laten spelen. In combinatie met het gewenste uitkijkpunt interessante en mooie mogelijkheden, zo is de visie van de dorpsraad. “En met goede bestrating rond de molen, dan kan deze weer een centrale plaats gaan innemen”.

Tunneltje

Wanneer het tunneltje wordt opgeknapt is de looproute van het dorp naar het kanaal weer aantrekkelijk. “Het tunneltje is oud, saai en vaak vies. Ook de weg vanaf het tunneltje tot het kanaal kan worden verfraaid door de omgeving op te knappen. Maak een mooie wandelroute met een soort boulevard effect richting Sunclass”, zo is de wens van de dorpsraad.

Stellenbos

Ook het Stellenbos kan verder worden ontwikkeld ten behoeve van recreatie. Wandelen, een mountainbike parcours en meer mogelijkheden voor klimmen en klauteren. Door het bos beter toegankelijk te maken en er meer de aandacht op te vestigen is het een prima plek voor recreanten.

Wonen aan het water

Door een bouwplan aan het water te realiseren krijgt Nieuw-Vossemeer een goede impuls. Wonen aan het water trekt nieuwe bewoners en is goed voor economie en recreatie. Ook het haventje biedt mogelijkheden, bijvoorbeeld voor een kleine jachthaven.

Forten

De oude forten weer zichtbaar maken is een laatste punt in de visie. Er liggen er een aantal in de Linie van de Eendracht. Ze kunnen herkenbaar worden gemaakt en worden opgenomen in de fiets- en wandelroutes, zo is de suggestie van de dorpsraad.

‘Nu de stekkers steken’

Raadslid Maurice Remery (fractievoorzitter Gewoon Lokaal) is blij dat de dorpsraad nu haar visie heeft gepresenteerd. “De tijd is nu rijp. We kunnen nu de stekkers steken en tot actie overgaan. Na jaren van praten mag dat dan ook wel. We hebben als gemeente de organisatie en de financiën op orde en kunnen dan ook verder aan de slag. De visie van de dorpsraad is heel reëel. Er zijn zaken die al op heel korte termijn kunnen worden aangepakt – zoals de doorsteek naar de Eendracht, de aanleg van het fiets- en wandelpad en de aanpak van het Stellenbos – en er zijn zaken voor de wat langere termijn, zoals de woningbouw langs het water. Nieuw-Vossemeer kan deze ontwikkeling goed gebruiken. Het verhoogt de leefbaarheid en geeft een goede impuls aan ons dorp. Het is ook een compensatie voor de compromis die is bereikt rond het Sunclasspark”.

Foto: Annelies van Loenhout van Dorpsraad Nieuw-Vossemeer overhandigde de toekomstvisie van de Dorpsraad aan wethouder Esther Prent.
Foto: Niek Perdaems ©2020 – Tekst: Peter Vermeulen