Dintelkids hebben de wind in de zeilen

DINTELOORD – Het was een kleurrijk gezicht, zondagmorgen in de binnenhaven van Dinteloord. Op 7 Optimisten maakten 8 jonge, beginnende zeilers kennis met de zeilsport. De Dintelkids, want zo heten ze, werden uitgebreid geïnstrueerd door een aantal ervaren leden van WSV De Dintel.

Er worden door WSV De Dintel 2 lesdagen georganiseerd. Zondag was de eerste, 13 september volgt de tweede lesdag. Vanaf dat de kinderen zwemvaardigheidsbewijs A en B hebben kunnen ze zich inschrijven voor de zeillessen. De lesdagen staan in het teken van kennismaken met elkaar, de basisbeginselen leren van het varen in een optimist en vooral veel plezier maken. In januari 2021 wordt er een winterdag georganiseerd waarbij ook kinderen zonder zwemdiploma’s welkom zijn. De kinderen  wordt spelenderwijs geleerd hoe de onderdelen heten van de opti’s. Hoe dat je hem op moet tuigen en vooral ook hoe je hem vast moet knopen. Dit laatste bleek ook voor papa’s belangrijk omdat afgelopen zondag een optimist zich door de wind had laten verleiden om het ruime sop te kiezen zonder schipper. De papa, overigens een zeer ervaren zeiler uit de gemeente, had de opti toch niet zo goed vast gelegd.

‘Wie de jeugd heeft!’

Na de instructie was het eindelijk zover, de Dintelkids kozen het ruime sop. Alhoewel, niet meteen het open water op, ze bleven veilig in de binnenkom grenzend aan de haven. Zeven opti’s, twee in bezit van de vereniging en de overige vijf beschikbaar gesteld door leden, lagen voor de Dintelkids gereed. De zeilertjes gingen aan boord en begonnen zo aan een nieuw avontuur, hun eerste zeiltocht. Helaas trok de wind aan zodat de kinderen alleen in de ochtend het water op zijn gegaan. De middag is verder ingevuld met leuke spelletjes en het oefenen van het enige echte Dintelkids lied. Jan-Eric Withagen is na afloop van de eerste Dintelkids dag een uitermate tevreden man. “Ik zei het al tijdens ons 50-jarig bestaan. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Om dan deze groep enthousiaste jeugdleden aan de slag te zien op het water maakt mij gelukkig.”

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Watersportvereniging De Dintel