Derde Veteranendag in het teken van saamhorigheid en steun

STEENBERGEN – De blauwe hap, lezingen en samenzijn waren vrijdagmiddag de hoofdingrediënten van de Veteranendag. In het gemeentehuis kwamen veteranen, zowel actief als buiten dienst samen. De organisatie was in handen van de Stichting Veteranen Steenbergen.

Inspanning verdient waardering

Tal van Steenbergse veteranen was vrijdagmiddag aanwezig bij, alweer de derde, Veteranendag Steenbergen. In uniform of burgerkleding, de onderscheidingen opgespeld en een aantal samen met hun partner. Een witte anjer, het symbool van respect voor de veteranen bij iedereen in het knoopsgat. De organisatie was in handen van de Stichting Veteranen Steenbergen, gesteund door de gemeente. Tijdens de koffie werd uitgebreid handen geschud, kennis gemaakt en banden uit het verleden aangehaald. Burgemeester Ruud van den Belt opende de middag met een hartelijk welkom aan alle aanwezigen. Een  bijzonder welkom was er voor Luitenant-Generaal b.d. Emile van Duren, sinds 30 april Officier in de orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg een welgemeend applaus van alle aanwezigen. “Ik was verbaasd dat er in de gemeente Steenbergen geen aandacht was voor veteranen. Daarom heb ik in 2017 het initiatief genomen voor de eerste lokale veteranendag. Het gaat om erkenning, herkenning en verbinding. Ik ben er erg trots op dat we in Steenbergen vanaf 8 februari een stichting hebben. De stichting Veteranen Steenbergen. Een viertal veteranen heeft zich sterk gemaakt, de schouders eronder gezet en het voor elkaar gekregen” vertelde de burgemeester.  ”Het is erg belangrijk dat veteranen indien nodig begeleiding krijgen, gesprekken kunnen voeren over hetgeen jullie hebben meegemaakt” onderstreepte hij het belang van de stichting. “Jullie inspanning verdient waardering” Om de waardering voor de bestuurders van de stichting te uiten werden Rob Matthijssen, Robin Oost, Henri Stoffelen en Attie Pot uitgenodigd naar voren te komen. Uit handen van de burgemeester kregen zij een presentje aangeboden.

Stichting Veteranen Steenbergen

Attie Pot, voorzitter van de stichting is blij met de aandacht die de veteranen in Steenbergen krijgen. “In het verleden konden we nergens met ons verhaal of onze vragen terecht. Als individueel krijg je niets voor elkaar. Met Ruud, zelf ook veteraan, in de gemeente kwam er iets meer bekendheid. Wel moesten we voor onszelf bedenken hoe we een en ander in het vat moesten gooien. We zijn bewust geen vereniging geworden. We willen veteranen niet verplichten lid te worden. Iedereen kan bij ons terecht. We hebben zelf ook een verleden. Het een en ander meegemaakt, en ik weet hoe belangrijk het is erover te praten. Je angsten te delen. Problemen uiten zich op allerlei manieren” verduidelijkt hij. Ondertussen lopen de veteranen en hun partners langs het buffet. De ‘blauwe hap’, in de volksmond nasi-goreng en alles wat daarbij hoort wordt gewaardeerd. Na twee zeer interessante lezingen gaat het gezelschap naar buiten. Een groepsfoto vóór het gemeentehuis hoort er natuurlijk bij.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl