Cultuurmaand start met première Kamer 5

STEENBERGEN – Geen groot feest, niet veel publiek, maar wel een uitstekende première van Blaaskwintet Kamer 5. De organisatie van de cultuurmaand is in handen van de nieuwe Stichting Platform Kunst en Cultuur Steenbergen. Extra aandacht in het programma gaat dit jaar uit naar de jeugd. Voor hen is een apart programma opgesteld.

Dit jaar geen groot feest in de straat, geen optredens vrij toegankelijk voor publiek, maar een klein aangemeld gezelschap in de Gummaruskerk zaterdagochtend. Olav Reijers benadrukte tijdens de opening nogmaals dat ook nu corona weer roet in het eten gooide. Toch was de start van de CuSt, cultuurmaand Steenbergen, zeer geslaagd. Kamer 5, een blaaskwintet eind vorig jaar opgericht door vijf muzikanten uit de regio, beleefde haar première. Claudia de Groen vertelde voor aanvang hoe de leden van Kamer 5 op afstand gerepeteerd hadden. “We hebben vanmorgen voor het eerst samengespeeld” lichtte ze voor aanvang toe. Ze had zich geen zorgen hoeven maken, Kamer 5 gaf een prachtig optreden.

‘De jeugd staat nog in de kinderschoenen’

Opvallend is dat dit jaar een apart programma voor de jeugd is opgesteld. “Door kunst en cultuur dichter bij de jeugd te brengen proberen we de jeugd te bereiken. Het is vaak duur een kind muziekles, toneel of dans te laten volgen” zegt Jan van de Velde, kersvers voorzitter van de Stichting Platform Kunst en Cultuur. “Kunst moet laagdrempeliger worden. Vaak denken mensen bij kunst en cultuur aan schilderijen die ze niet begrijpen. Of muziek die ze saai vinden. Maar carnaval is ook cultuur. Het bouwen van een wagen is óók kunst.” Toch valt in het programma voor de jeugd op dat er nog niet veel verschillende activiteiten speciaal voor de jeugd zijn. “Dat klopt” licht Jan toe. “Maar we zijn zeker trots op de activiteiten die wél gevolgd kunnen worden.” Naast blokfluit, drums en proeflessen op blaasinstrumenten zijn er ook dans- en theaterlessen. Kinderen kunnen een kookworkshop volgen en tegen betaling een workshop schilderen. Het volledige programma staat op cultuursteenbergen.nl.

Stichting Platform Kunst en Cultuur zet zich niet alleen in om de jeugd bekend met kunst en cultuur te maken. Volwassenen blijken vaak ook weinig affiniteit met kunst te hebben. “Als je de Steenen Kamer bezoekt kun je kijken naar scherven en potten. Maar als daar een prachtig verhaal bij verteld wordt gaan de scherven leven. Krijg je een heel ander beeld erbij. Wie maakt geen foto’s bij het Sas? Dat is óók kunst” vertelde Jan vol passie. Wethouder Esther Prent feliciteerde Jan van de Velde met zijn pasverworven voorzitterschap. “Jullie hebben al veel bereikt. De website is mooi. Er ligt een prachtig programma voor de cultuurmaand. Gefeliciteerd!”

‘Erfgoed en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Op het programma stond ook de uitreiking van de Erfgoedgids. Wethouder Wilma Baartmans was vereerd dat zij vanuit haar portefeuille deze gids in ontvangst mocht nemen. “Deze gids staat vol met kunst, herdenkingsplekken en cultureel erfgoed” sprak ze vol trots. “Al onze kernen komen aan bod. Musea, oorlogsmonumenten en hotspots, ze staan er allemaal in.” Dat was mede te danken aan Claudia Koole en Philip Damen, zij krijgen als dank een bloemetje van de wethouder.

Na een op maar liefst zes manieren gespeeld ‘In Holland staat een huis’ door Kamer 5 volgde nog één laatste verrassing. Op 18 september zal om 14.00 uur op de Markt een brief worden overhandigd aan de gemeente. Een bijzondere brief, geschreven aan Winston Churchill, door een inwoner van Steenbergen.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl