Corona ook weer in verpleeghuizen: Onze Stede 15 besmettingen

STEENBERGEN – Met het oplopen van de besmettingscijfers in Nederland is het coronavirus ook de verpleeghuizen weer binnengeslopen. Van de verpleeghuizen van tanteLouise in onze regio wordt Onze Stede momenteel het hardst getroffen, waar de teller nu op zo’n 15 besmette bewoners staat. De zorgen over het virus binnen de muren van het verpleeghuis zijn echter minder groot dan eerder in de coronacrisis, omdat de meeste bewoners gevaccineerd zijn.

“Zodra de coronacijfers in de samenleving zo hard stijgen zoals nu, zie je dat direct terug in de verpleeghuizen. Het valt niet tegen te houden, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Je kan het vergelijken met een veenbrand die aan het smeulen is en die opeens oplaait”, vertelt Marc Molenaars, woordvoerder bij tanteLouise. 

Leiding houdt besmettingen dagelijks in de gaten via dashboard

De zorgorganisatie heeft al een tijdje te maken met brandhaarden op verschillende locaties, die dan ook gelukkig weer uitdoven. Op dit moment geldt dat in de gemeente Steenbergen voor verpleeghuis Onze Stede. “Dat heeft er mee te maken dat de bewoners daar mobieler zijn en samenkomen. In Hof van Nassau zijn er daarentegen groepen van acht bewoners, dus als daar een besmetting is, is het overzichtelijker wie er in quarantaine of isolatie moet. Daar zijn nu gelukkig geen besmettingen, en op de locatie De Nieuwe Haven in Dinteloord ook niet. Bij de Vossemeren is er momenteel één geval gemeld. Maar dat kan morgen weer veranderd zijn. We houden het goed in de gaten via een dashboard.”

Deuren gaan niet op slot

Een ding staat als een paal boven water: de deuren van de verpleeghuizen gaan niet meer op slot, zoals eerder in de coronacrisis is gebeurd. “Dat willen we echt niet meer; we houden het nu bij geïsoleerde verpleging. Bezoek blijft in de meeste gevallen welkom. We zullen toch langzaamaan naar een situatie moeten gaan waarin het virus onderdeel gaat uitmaken van het leven. Niettemin is het voor het personeel zwaar, die dachten het ergste achter de rug te hebben. In het begin van de coronacrisis was iedereen nog wel bereid om voor elkaar in te vallen, maar nu slaat de vermoeidheid toe en ligt het ziekteverzuim hoger”, aldus Molenaars. 

Door: Nicole van de Donk