Centrum Jeugd en Gezin begeleidt ouders die gaan scheiden

STEENBERGEN – Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) heeft een team ‘Samen Scheiden’ geformeerd dat een gezin waarin de ouders gaan scheiden begeleidt om deze scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen. Met deze pilot wordt bekeken of de doelstelling om jongeren hierdoor beter door dit proces te laten komen wordt behaald.

In veel gevallen lukt het echtparen om rustig en in goed overleg uit elkaar te gaan. Maar een op de vijf scheidingen eindigt in een vechtscheiding. Een rustige scheiding is al een flinke belasting voor de betreffende jongeren, bij een vechtscheiding krijgen ze het vaak langdurig zwaar te verduren. Vroegtijdig contact met het CJG is dan zeker niet verkeerd.

Vroegtijdig in contact komen

Soms trekt een kind zelf aan de bel op school of neemt één van de ouders contact op met het CJG. “Uit ervaring weten we dat het dan vaak al te laat is om op een ‘rustige’ manier uit elkaar te gaan”, weet wethouder Koos Krook. “Om dit te voorkomen wil het CJG vroegtijdig in contact komen met ouders die besloten hebben om uit elkaar te gaan. Zo voorkomen we veel psychische schade bij kinderen, nu en in de toekomst”.

Website

De ervaring leert dat in deze periode, vlak na de feestdagen er een piek is in het aantal echtscheidingen. De start van de pilot ‘Samen Scheiden’ valt hiermee samen. Op de website www.cjgsteenbergen.nl is er informatie over te vinden. Hier staan ook de namen van het team ‘Samen Scheiden’ en een telefoonnummer dat gebeld kan worden.