Burgemeester sluit loods vanwege drugscriminaliteit

Burgemeester Van den Belt heeft een loods aan de Schansdijk 5 in De Heen voor een periode van zes maanden gesloten. In deze loods werd onlangs door de politie een groot aantal vaten met chemicaliën aangetroffen, die bestemd waren voor de productie van harddrugs. De loods is eigendom van de gemeente maar werd verhuurd.

In de loods stonden 25 vaten met daarin chemicaliën, zoals BMK en APAAN; stoffen waarvan bekend is dat ze worden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. De productie van synthetische drugs brengt risico’s van ontploffing en lekkages met zich mee. Bovendien worden niet zelden wapens en explosieven ingezet om dergelijke panden te beveiligen. Daarom heeft de burgemeester besloten om de loods voor zes maanden te sluiten. De loods is van 21 november tot en met 20 mei 2020 gesloten, om daarmee de mogelijke criminele loop in de omgeving van deze loods te beëindigen.

Aansprakelijk stellen

“De loods is in eigendom van de gemeente, maar heeft uiteraard nooit toestemming gegeven voor deze criminele activiteiten. Op dit moment onderzoekt de gemeente dan ook de mogelijkheden om de verantwoordelijke hiervoor aansprakelijk te stellen”, zo laat gemeente Steenbergen in een persbericht weten.

Damoclesbeleid

Ook al is de loods van de gemeente, deze wordt toch gesloten conform het regionale Damoclesbeleid. Volgens dit beleid kan een pand worden gesloten indien daar softdrugs of harddrugs worden aangetroffen. Sinds 1 januari 2019 is deze bevoegdheid uitgebreid. Het kan ook wanneer er strafbare voorbereidingshandelingen worden aangetroffen.