Brandt Corstius Duijkers prijs doorgeschoven naar volgend jaar

STEENBERGEN – Hoewel het de bedoeling was van Stichting Nederlands Hervormd Weeshuis om dit jaar bijzondere inwoners uit de gemeente Steenbergen te nomineren voor de BCD-prijs van het Brandt Corstius Duijkersfonds gaat dat toch niet gebeuren. “Wij vinden het niet gepast in deze tijd van het Coronavirus om de BCD-prijs door te laten gaan. Er zijn veel belangrijkere zaken te organiseren. We schuiven dit naar volgend jaar”, stelt juryvoorzitter Mees Hage.

De Brandt Corstius Duijkers prijs werd in 1989 ingesteld. Het is een cultuurprijs die toegekend wordt aan individuele personen, groepen of verenigingen die zich op vrijwillige basis onderscheiden in het culturele leven – en dat in de ruimste zin van het woord – in de gemeente Steenbergen.

De vorige keer in 2014 werd de prijs toegekend aan Reina en Martin Valkhoff vanwege de samenstelling van hun boekje ter gelegenheid van 400 jaar De Heen. Twee jaar daarvoor ontving John Nijssen de prijs vanwege zijn inzet voor het Steenbergse carnaval. In 2009 ging de BCD-prijs naar Bas Abbenhuis van Volharding terwijl De Holle Roffel in Kruisland de prijs in 2005 in ontvangst nemen. Zo gaat de geschiedenis van de prijs terug naar het jaar 1989 toen deze werd ingesteld.

Geen samenkomsten

“We vinden het vanwege de niet te overzienbare gevolgen van het Coronavirus niet gepast om de prijsuitreiking nu te houden. Het jureren eist de nodige voorbereidingen waarvoor samenkomsten noodzakelijk zijn. En ook bij de prijsuitreiking met meerdere genomineerden is dat het geval. Vandaar dat we dit naar volgend jaar schuiven”, aldus Mees Hage.