Bloeiende bermen bron van ergernis voor Volkspartij

STEENBERGEN – Het is meerdere inwoners al opgevallen: Steenbergen staat volop in bloei. Letterlijk, want de resultaten van het ecologisch maaibeleid waarmee dit jaar is gestart, schieten omhoog in de vorm van grassen en wilde bloemen. Doel van de weelderige bermen is het bevorderen van de biodiversiteit en het aantrekken van allerlei nuttige insecten. De Volkspartij noemt de verwildering echter schandalig.

Het onderwerp kwam aan de orde tijdens de behandeling van de perspectiefnota. De kosten voor het ecologisch maaibeleid vallen vanaf 2022 hoger uit dan verwacht, maar als het aan fractievoorzitter Michel Lambers van de Volkspartij ligt, gaat de grasmaaier er vandaag nog overheen.
“Het ziet er onverzorgd uit en is geen visitekaartje voor de gemeente Steenbergen. Ik ga de afspraken hierover nog eens goed bestuderen.”

CDA: gevaarlijke verkeersituaties door hoge begroeiing

Hij kreeg bijval van raadslid Jeroen Weerdenburg (CDA), al maakt die zich vooral zorgen over de verkeersveiligheid. “We hebben begrip voor het bevorderen van de biodiversiteit, maar de balans is zoek. De hoge begroeiing in het buitengebied levert gevaarlijke situaties op voor fietsers. Er zijn hoeken waar er geen overzicht meer is. Ook komen er meer pollen in de lucht wat hinderlijk is voor hooikoortspatiënten.”

Mooie bloemen

Wethouder Wilma Baartmans, groot voorstander van het nieuwe maaibeleid, was het ermee eens dat de verkeersveiligheid altijd voorop staat. “Dus we gaan bekijken op welke plekken er wel gemaaid moet worden. Overigens hoor ik juist positieve geluiden van mensen die vinden dat er zulke mooie bloemen groeien in de gemeente Steenbergen.”
Voor VVD’er Kees Gommeren is het echter onkruid. “Ik heb nog geen mooie bloemen gezien.”

[ door Nicole van de Donk ]

Foto: Ook bij de rotonde aan de Franseweg groeit en bloeit het uitbundig in de bermen. Bij sommige gemeenteraadsleden is dit ecologisch maaibeleid echter een doorn in het oog.
Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant