Beesroelers lijkt in carnavalsbehoefte jongeren te voorzien

STEENBERGEN – Organisator Erik Scherpenisse krijgt alleen van de kaartverkoop voor Beesroelers, de knalnavaleditie, al een bijzonder feestelijk gevoel. “De prognoses wijzen uit dat we zeker zeshonderd kaarten gaan verkopen. Met achthonderd zijn we uitverkocht en ook dat is nog mogelijk. Helemaal niet slecht voor een eerste keer.” Op zaterdag 18 februari aanstaande kunnen harddance/carnavalsliefhebbers in ’t Cromwiel helemaal los op de mixen van tal van bekende deejays. De organisator, bekend van Steenbergen Live! en Bassrulers Outdoor, denkt daarmee in te spelen op de wensen van de jongere feestvierder.

Het idee voor het evenement deed Scherpenisse op in Oost-Brabant waar dergelijke dance-events al langer deel uitmaken van het feestprogramma. “Carnaval is een oud feest dat aan de ene kant een hele traditionele lichting kent. Aan de andere kant is er een progressieve, veelal jongere, stroming. Net als alles in deze samenleving is ook carnaval aan verandering onderhevig en gaat met zijn tijd mee.”

Variatie

Kritiek is er wel op het evenement. Met name van de traditionele leutvierder die zich liever op laat zwepen door een dweilband dan door een hardcore-dj. “Ik snap het wel,” geeft de organisator toe. “We zetten in één keer drie stappen vooruit in plaats van dat we stapje voor stapje gaan.  Toch zijn er ook heel veel mensen die zich afvragen waarom carnaval al zolang stil staat. Overigens voegen wij uiteindelijk alleen maar wat variatie aan het programma toe, passend bij de tijdsgeest.”

Geen dresscode

“Door het juist op deze manier in te steken denk ik dat we de carnaval een heel gaaf ander jasje aan kunnen trekken,” vervolgt hij. Het staat de bezoeker vrij om zich al dan niet in een leutig pakje te hijsen. “We hebben geen dresscode, maar stimuleren wel dat men zich verkleedt. Ik verwacht ook wel dat dat gebeurt. Qua aankleding van het podium hebben we gekozen voor een evenwichtige mengeling van een strakke uitstraling in de sfeer van carnaval.”

Met in de line-up Dr. Rude, de Belgische freestyle-dj Dark-E, dj Pat B, het Steenbergse duo Boyd & JS en de populaire vrouwelijke dj Deetox gaat het gegarandeerd een feest worden in ’t Cromwiel. Geen ‘Paard in de gang’,  ‘Bloemetjesgordijn’ of ‘Mien d’r feestneus’ dus? “Niet in de traditionele uitvoering, maar wie weet wel in een vette dance-remake,” besluit Erik Scherpenisse.