Angelo Somers: Zilveren organist neemt afscheid van Dameskerkkoor Welberg

STEENBERGEN – De repetitie van het Dameskerkkoor Welberg was er afgelopen maandag één met een zwart randje. Na 25 jaar moet het koor namelijk afscheid nemen van haar organist, Angelo Somers. Hij verhuisde (te) ver weg en daarmee komt er een einde aan een fijne samenwerking die een kwart eeuw duurde. Tijdens de mis van zaterdag 16 november om 17.00 uur in de Gummaruskerk begeleidt Somers zijn dames voor het laatst en zal er na afloop gelegenheid zijn om hem uit te zwaaien.

Toen het echtpaar Somers 25 jaar geleden naar de Welberg verhuisde was het nieuws van de komst van een potentieel organist voor het dameskoor hem al vooruit gesneld. Terwijl Angelo en echtgenote Hanneke nog tussen de verhuisdozen zaten, stonden er al twee dames op de stoep om hem te overtuigen zich bij hen te voegen. Somers stemde in: “Het leek mij een aardige manier om mijn sociale leven hier op te bouwen. Dat is het ook gebleken.”

Muzikale traditie

Somers “Ik sta wel op het standpunt dat als je ergens aan begint, je er ook iets van moet maken. Dat ging goed want de Welberg had een gedegen muzikale traditie dankzij een aantal goede kapelaans en natuurlijk de legendarische Zuster Monique. Bovendien had het kerkgebouw een mooie akoestiek. Er is wel heel wat veranderd in het repertoire en de kwaliteit. Wanneer dit koor zingt, dan staat er wel wat hoor!”

Roep van de bar

Een overwinning voor de dames was het moment waarop het kerkkoor samen met de herentak van de Welberg één programma verzorgde tijdens de nachtmis. “Als dameskoor zongen we een heel jaar met rouw- en trouwactiviteiten,” zo vertellen de dames. “We vonden daarom dat wij ook bij de nachtmis hoorden, maar het duurde flink wat jaren voordat dit ook echt ging gebeuren.”
De repetities staan Somers nog scherp voor de geest. “Het grootste verschil was de roep van de bar die een behoorlijke invloed had op de duur van de repetities met de heren. Want als de bar toept, dan roept hij hard.”
Somers wordt opgevolgd door Martien van Gaans die een dubbelrol vervult. Hij is namelijk ook al dirigent nu Zuster Monique zelf een stapje terug heeft gedaan. Zij is overigens nog wel lid van het 15-koppige dameskoor.

Foto: De scheidend organist Angelo Somers omringd door al ‘zijn’ dames van het Welbergse kerkkoor en opvolger Martien van Gaans.
Foto: In zijn 25 jaar bij het Dameskerkkoor Welberg was Somers niet alleen organist, maar ook een beetje de regisseur van het muzikale gezelschap.
Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant
Door: Dasja Abresch