400-jarig De Heen promoot zichzelf met succesvolle jubileumdag

DE HEEN – Een betere manier om het dorp te promoten als vandaag had het 400-jarige De Heen zich hoegenaamd niet kunnen wensen. De Boerenmarkt die ter ere van het vierde eeuwfeest plaatsvond, trok veel publiek en mocht in alle opzichten meer dan geslaagd worden genoemd.

Inwoners, oud-dorpelingen en tal van ‘buitenstaanders’ wisten de weg naar De Heen vanmiddag prima te vinden. Voor menigeen was het een feest van herkenning: met de bewoners, maar bijvoorbeeld ook met het oude Spar-winkeltje van de familie Schepers. Eenmaal binnen waande men zich terug in de tijd en kwamen nostalgische gevoelens als vanzelf bovendrijven.

Nu het nog kon, namen velen ook nog even een kijkje in de kerk, waar oude en recente foto’s te bezichtigen waren.

De Boerenmarkt zelf, met o.a. streekproducten en oude ambachten zoals schapen scheren, was evenzeer in trek en speciale aandacht van de bezoekers ging uit naar het bakhuisje, op het achterterrein van De Uitwijk.

De heerlijke geur van vers brood in 't bakhuisje

De restauratie van dit eeuwenoude pandje is al ver gevorderd en tot grote vreugde van de Stichting De Heen 400 jaar en de vrijwillige restaurateurs bleek het mogelijk om brood te bakken in de heroprichte oven. De geur alleen al was niet te versmaden.

Boerenspelen van weleer, oldtimers en de expositie Hoekkunst maakten het geheel compleet. Een huifkar en een treintje brachten belangstellenden bovendien heen en weer naar het Benedensas, waar nog oud-Hollandse spelletjes op het programma stonden. Zowel op het Sas als in de dorpskern, was het dankzij de uitstekende weersomstandigheden vanzelfsprekend goed toeven op de terrassen.

Over haar toeristische potentie(s) én aantrekkingskracht hoeft De Heen zich duidelijk geen zorgen te maken, wat perspectief biedt voor de volgende 400 jaar.