Wisselende geluiden over terras op de Steenbergse Markt

STEENBERGEN – Woensdag 1 oktober had de dag moeten zijn waarop het grote terras op de Markt in Steenbergen opgeruimd werd. In overleg met de gemeente en de horeca is echter besloten om de tafels en stoelen nog een poosje te laten staan in de hoop op een mooie herfst. Later deze maand volgt een evaluatie van het experiment en zal moeten blijken of het terras in deze omvang een vervolg moet krijgen.

De gemeente Steenbergen was initiator en financier van het terras. De hoop was erop gericht dat een corona-proof ingerichte Markt een bijdrage zou leveren aan de leefbaarheid tijdens de crisis en geld in het laatje zou brengen voor de plaatselijke horeca. Het antwoord op de vraag of deze opzet is geslaagd, lijkt afhankelijk van de persoon die het gevraagd wordt.

Geen windeieren

Peter Jongenelen is eigenaar van café Het Hoofdkantoor aan de Markt en secretaris van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Steenbergen. Als betrokken ondernemer windt hij er geen doekjes om: “Wat mij betreft mag het terras het hele jaar blijven staan.” Het initiatief heeft hem in deze moeilijke tijd geen windeieren gelegd. “De wens om een kleine kaart in te voeren was er al lang, maar het kwam er niet van. Tót corona kwam en we tijd zat hadden. Toen de gemeente vervolgens met het initiatief kwam om van de Markt één groot terras te maken, zijn wij daar gelijk op ingesprongen. We hebben onze openingstijd vervroegd naar twaalf uur zijn met een kleine kaart begonnen.”

Goed verzorgd

Met name toeristen wisten Het Hoofdkantoor volgens Jongenelen goed te vinden. “We hebben er steeds voor gezorgd dat ons terras er goed verzorgd uitzag. Stoeltjes netjes aangeschoven, plantje op tafel. Dat trekt mensen aan. Als ze dan eenmaal lekker aan een drankje zitten en ze kunnen ook nog wat eten, dan doen ze dat eerder.”

Volledig vermaak

Als secretaris van de KHN afdeling Steenbergen weet hij dat niet alle ondernemers op de Markt even tevreden zijn. “Sommigen zijn van mening dat het terras hen niets gebracht heeft. Dat heeft ook te maken met het soort onderneming. De ondernemers die ook food op de kaart hebben, lijken tevreden.” Volgens Jongenelen is het een teken van de nieuwe tijd: “Ik voorzie dat binnen een jaar of vijf de zuiver ‘natte’ horeca geen bestaansrecht meer heeft. Het is beter om daar nu al op in te springen en mee te liften op de ontwikkelingen. Mensen willen tegenwoordig volledig vermaakt worden. Niet alleen een drankje maar ook lunch, een borrelhapje enzovoort.”

Veelgehoorde kritiek dat het terras vaak erg leeg was, legt hij naast zich neer. “Bij mij gold dat in ieder geval niet. Je kunt natuurlijk nooit verlangen dat de hele markt op alle uren van de dag vol is.”

Vandalisme

Op social media verschijnen momenteel regelmatig berichten van terrasmeubilair dat door vandalen over de Markt geslingerd lijkt te zijn. “Niks van waar,” reageert Jongenelen ten stelligste. “De enige vandaal is de wind. De stoeltjes zijn vrij licht omdat ze gemakkelijk gestapeld meegenomen moeten worden. Helaas is de Markt ondanks de windschermen nogal een trekgat. Dat heeft niets te maken met vandalisme.”

Niet het gewenste resultaat

Kees de Bruin, voorzitter van Ondernemers Netwerk Stadshart (ONS) Steenbergen, is minder enthousiast. De afgelopen jaren pleitte de lokale winkeliersorganisatie juist voor een gedeeltelijke openstelling van de markt voor verkeer. “We vragen ons af of het terras het gewenste resultaat heeft opgeleverd,” aldus De Bruin “” Zowel qua beeld als qua invulling . De grootschaligheid waarmee het is opgezet heeft, zoals ik het nu kan beoordelen, niet meer opgeleverd qua consumenten.”

Wanneer uit de evaluatie echter blijkt dat een meerderheid van de ondernemers razend enthousiast is over initiatief, dan zal ONS Steenbergen er volgens De Bruin niet voor gaan liggen om het nog een jaartje te proberen. “Maar naar mijn idee zijn er beter manieren om invulling te geven aan de aantrekkingskracht van het plein. Ook in coronatijd. Bijvoorbeeld door kleinschalige activiteiten.”

Geen commentaar

Binnenkort vindt een evaluatie plaats tussen de gemeente en vertegenwoordigers van KHN Steenbergen en ONS Steenbergen. Dan wordt besproken of het terras toekomst heeft. Vanwege de coronacrisis heeft de gemeente dit jaar het meubilair aangeschaft. De bedoeling is dat bij verlenging de ondernemers deze kosten zelf gaan dragen. Het is de vraag of een meerderheid daartoe bereid is. De gemeente Steenbergen onthoudt zich tot de evaluatie heeft plaatsgevonden van commentaar.