Wethouder Termeer blij met realisme bevolking over toekomstvisie

STEENBERGEN – Een toekomstscenario waarin de gemeente meer faciliteert dan uitvoert en de verantwoordelijkheid nadrukkelijker bij de gemeenschap komt te liggen, kan rekenen op steun vanuit de bevolking.

Die conclusie trekt wethouder Miriam Termeer in ieder geval naar aanleiding van de tweede inloopavond over de toekomstvisie van de gemeente, die gisteravond werd gehouden.

De belangstelling voor de vervolgsessie was aanmerkelijk minder dan de eerste keer. Buiten leden van het college, raad en ambtelijk apparaat, namen zo’n 35 mensen de moeite om naar het gemeentehuis te komen. ,,We hadden ongetwijfeld concurrentie van het interview met ons nieuwe koningspaar dat op televisie werd uitgezonden,’’ aldus Termeer. Degenen die er waren, vertegenwoordigden niettemin een aanmerkelijk deel van het maatschappelijk middenveld en de lokale ondernemerswereld.

‘Een representatief gezelschap dus’, zo vond de wethouder. ,,Met een groot gevoel voor de realiteit. Mensen snappen heel goed dat het voor de gemeente financieel gezien onmogelijk is om alles zelf te blijven doen. Burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties geven bovendien ook aan dat zij graag meer verantwoordelijk wíllen nemen. Tegelijkertijd zal wel de continuïteit gewaarborgd moeten worden.’’

Uit de ‘stemming’ aan het einde van de bijeenkomst, bleek volgens Termeer dat de inwoners op twee gedachten hinken als het gaat om de (de)centralisatie van voorzieningen, zoals sportparken, scholen en gemeenschapshuizen.  ,,Liefst behoudt iedereen natuurlijk alle voorzieningen in alle kernen, maar kwaliteit speelt op dit punt ook een belangrijke rol. De uitkomst is wat mij betreft vrij helder, er zijn duidelijke accenten aangegeven op basis waarvan we als gemeente onze toekomstvisie kunnen gaan uitwerken.’’

Aan de vier toekomstscenario’s die aan de orde zijn gekomen worden nu door college en managementteam bezuinigingspakketten gekoppeld. Ook wordt er een vertaalslag gemaakt naar de perspectiefnota. Nog voor de zomer is het aan de gemeenteraad om over dit alles knopen door te hakken.