Voorstel PvdA om kassenbouw te stoppen onder protest aangenomen

STEENBERGEN – De motie van de PvdA om verdere kassenbouw in het Steenbergse Westland onmogelijk te maken, kon op aardig wat kritiek rekenen in de raadsvergadering donderdagavond. Omdat het voorstel werd ingediend door Gewoon Lokaal!, CDA en Tim Huisman (D66) werd het wel met een meerderheid aangenomen, maar daar heerste geen jubelstemming over. Vooral de VVD en Volkspartij vinden dat fractievoorzitter Nadir Baali voor zijn beurt heeft gepraat en een ondemocratische weg bewandelt. “Dit is populisme en hoort eigenlijk in een verkiezingsprogramma thuis”, zo stelde Michel Lambers (Volkspartij).

De PvdA heeft meermaals geprobeerd middels een motie het college te verzoeken om de structuurvisie aan te passen zodat er geen glastuinbouw meer bij kan komen in het Westland. Dat is nu gelukt, maar dat wil nog niet zeggen dat het 100 procent zeker is dat er geen kassen komen in het betreffende polderlandschap. De volgende stap is namelijk de Omgevingsvisie die de gemeente nog dit jaar gaat opstellen. Volgens het aangenomen voorstel moet daar in worden opgenomen dat de gemeente Steenbergen geen ruimte biedt aan uitbreiding glastuinbouw in het Westland, maar in de toekomst kunnen nog zienswijzen worden ingediend. 

Volkspartij: “PvdA gedraagt zich als Rupsje Nooitgenoeg”

“Daarom is het niet ondemocratisch, maar een duidelijk eerste signaal dat we als gemeenteraad vinden dat er genoeg kassen staan”, aldus Baali. Volgens de Volkspartij had de raad gewoon moeten afwachten tot er een duidelijk aanvraag voor het gebied is binnengekomen van een partij die daar wil bouwen. “We willen ook geen kerncentrale in de Kaaistraat, maar daar gaan we op voorhand geen motie over indienen, want het is niet aan de orde. Dus u gedraagt zich als Rupsje Nooitgenoeg die maar blijft proberen tot er genoeg stemmen zijn”, zo stak Michel Lambers zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken. Kees Gommeren (VVD) brak een lans voor de economische waarde van het gebied. “Er zou van alles kunnen komen: een rondweg, huisvesting arbeidsmigranten of woningbouw. Je gaat niet zomaar een blinde vlek aanwijzen waar niks meer mogelijk is.”

Wethouder niet blij met aangenomen motie

Wethouder Willy Knop deelde deze mening en raadde de motie opnieuw af. “Als je het vanuit een helicopterview bekijkt dan is er maar één logische ruimte en dat is tussen de A4 en de stad. Of dat nou voor glastuinbouw, woningen of voor een bedrijventerrein is.” Het CDA was echter van mening dat de raad nu wel de vrijheid moet nemen om dit signaal af te geven. “De Omgevingsvisie is van ons allemaal, dus dan krijgen de inwoners nog de kans om hun mening te geven”, zei Jurgen Huijbregts. Gewoon Lokaal! was mede-indiener van het voorstel en benadrukte dat het alleen is om meer glas tegen te houden, en niet andere economische ontwikkelingen. “Overigens zijn wij niet blij hoe het vooraf door de PvdA is geformuleerd in de pers, maar we zijn toch voor de motie”, aldus fractievoorzitter Maurice Remery.

Door: Nicole van de Donk