Omgevingsovereenkomst zonnepark De Eendracht getekend

NIEUW-VOSSEMEER – Het lijkt bijna een schoolvoorbeeld van hoe een zonnepark tot stand kan komen in samenspraak met de omgeving. Dit keer geen bijeenkomsten met boze inwoners of handtekeningenacties. In Nieuw-Vossemeer is energiebedrijf Pure Energie ruim een jaar geleden begonnen met het kenbaar maken van hun plannen om een zonnepark te bouwen aan de rand van het dorp. Gisteren is daar als resultaat een omgevingsovereenkomst met de dorpsraad getekend, wat inhoudt dat het dorp gaat meeprofiteren van de opbrengsten.

In een werkgroep is bepaald dat de dorpsraad een centrale rol krijgt bij het beheren en uitkeren van het geld uit het omgevingsfonds. “Exacte bedragen kan ik nog niet noemen, maar je moet denken aan bescheiden bedragen die een bijdrage kunnen leveren aan duurzame ontwikkelingen in het dorp. Bijvoorbeeld een fietspad langs de dijk”, vertelt Niek Perdaems, bestuurslid van de dorpsraad.

“Liever dit dan windmolens”

Naar verwachting wordt de definitieve omgevingsvergunning voor het zonnepark van ongeveer 51 hectare groot aan de Oude Dijk, in november door de gemeente afgegeven. Het gaat om een perceel met mindere kwaliteit landbouwgrond dat grotendeels uit het zicht van de dorpsbewoners ligt. “We weten dat we een bijdrage moeten leveren aan de energietransitie, en dan hebben we natuurlijk liever dit dan windmolens. Dit is dus een win-win situatie want op deze manier heeft het dorp er ook nog wat aan. Al zal het nog wel even duren, want pas als het park een jaar gedraaid heeft zal duidelijk zijn wat we kunnen ontvangen.”

Foto: De secretaris van de dorpsraad, Annelies Keller- van Loenhout, zette woensdag haar handtekening onder de omgevingsovereenkomst voor zonnepark De Eendracht. (foto: Pure Energie)
[ door Nicole van de Donk ]