Jaarwisseling zorgt ondanks vuurwerkverbod voor piek in vuurwerkschade

STEENBERGEN – Niet verwacht en zeker opmerkelijk: de periode rond de jaarwisseling heeft ondanks het vuurwerkverbod en preventieve maatregelen een hogere vuurwerkschade opgeleverd in de gemeente Steenbergen. Na inventarisatie en herstel komt de teller op ruim 19.000 euro schade te staan. Dat is fors hoger dan voorgaande jaren.

“Ondanks het vuurwerkverbod en preventieve maatregelen is er veel schade ontstaan door illegaal vuurwerk. Zo werden er vernielingen aangebracht aan vijftien afvalbakken, vier verkeersborden, drie ondergrondse papiercontainers, twee bushokjes en een fietsoverkapping. In Dinteloord was er veel rotzooi op het Raadhuisplein en Zuideinde”, zo laat Astrid Potters van de gemeentelijke afdeling communicatie weten.

Verschillen in diverse jaren

Naar de reden waarom de schade hoger uitviel dan vorige jaren is het volgens haar gissen. “Wel is het zo dat er vaker grote verschillen zijn in de bedragen. Zo bedroeg de schade in Steenbergen vorig jaar ruim 5.000 euro terwijl dat het jaar daarvoor 13.000 euro was”. In Steenbergse Courant van 8 januari 2015 werd melding gemaakt van een schade van ruim 16.000 euro, in 2015 werd in Nieuw-Vossemeer voor ruim 10:000 euro schade gebracht aan de voetbalkooi in de Merijntje Gijzenstraat. En in januari 2013 werd 5560 euro aan schade gemeld.

Stevig balen

Burgemeester Ruud van den Belt zegt stevig te balen van de vele vernielingen: “In november zagen we al de eerste schade van vuurwerk en zelfs deze week was het nog niet voorbij. Het vuurwerkverbod heeft gelukkig wel goed gewerkt om de druk op de ziekenhuizen te verminderen, maar de vernielingen die in onze kernen zijn aangericht zijn veel te groot. Zo ga je niet om met andermans spullen.”

Foto: ook in vorige jaren was er steeds sprake van vuurwerkschade. Toen echter was er geen vuurwerkverbod.