Er gloort hoop voor carnavalsbouwclubs met huisvestingsproblemen

STEENBERGEN/DE HEEN – Alle hoop is nog niet verloren voor BC Deen. De Heense carnavalsbouwclub kan voorlopig in ieder geval tot 1 januari een loods van de firma Van Trier in het dorp als opslagruimte gebruiken. De komende weken wordt bovendien bekeken of er, in afwachting van een permanentere oplossing voor de huisvesting van meerdere bouwclubs, misschien toch ontheffing mogelijk is voor de tijdelijke plaatsing van de eigen nissenhut van BC Deen.

Zo luidde, in een notendop, de slotsom van een uitvoerige discussie, gisteravond in de Steenbergse gemeenteraad. Waarbij alle fracties te kennen gaven het carnavalsfeest een bijzonder warm hart toe te dragen en het culturele belang hiervan te onderstrepen. Daarom willen zij ook dat er binnen enkele jaren een goed en definitief onderkomen wordt gerealiseerd voor meerdere bouwclubs. Wethouder Cors Zijlmans gaf te kennen hiermee achter de schermen serieus bezig te zijn. Hoe, wat en waar houdt hij voorlopig voor zich.

Oplossing voor korte en lange termijn

Op dit moment staan BC Deen en BC Gebeiteld op straat, maar dat lot dreigt na carnaval 2015 voor nog twee verenigingen. Niet toevallig hadden de politieke partijen vandaag bericht ontvangen van de Stichting Belangen Carnavalsbouwclubs Steenbergen en eerder deze week drong ook de Stichting Karnaval Steenbergen er bij het gemeenbestuur op aan om zowel voor de korte als de lange termijn naar concrete oplossingen te zoeken.

De Volkspartij had zoals aangekondigd een motie in petto om de nood van BC Deen zo snel mogelijk te lenigen, maar die zou het bij stemming zeker niet hebben gehaald, al was de tekst volgens fractievoorzitter Michel Lambers nog zo zorgvuldig opgesteld, met alle denkbare ‘escapes’.

Mogelijkheden voor tijdelijke ontheffing uitzoeken

Uiteindelijk koos hij toch eieren voor z’n geld, door de motie aan te houden, met de bedoeling er 30 oktober op terug te komen, tenzij dat dan niet meer nodig is.

In de tussentijd gaat wethouder Cors Zijlmans namelijk bij de firma Van Trier proberen te bewerkstelligen dat BC Deen tot en met carnaval in de loods van dit bedrijf kan blijven, zo zegde hij toe.

En wethouder Petra Lepolder gaat bekijken of het inderdaad mag – zoals de PvdA met grote stelligheid beweerde – om voor een periode van vijf jaar ontheffing van het bestemmingsplan te verlenen voor de nissenhut van BC Deen. De potentiële locaties hiervoor zijn het speelveld aan de Langeweg in De Heen of het trapveld van vv Val Aan.

‘Toch nog een kans dat we verder kunnen’

,,55 jaar geleden stond mijn vader aan de wieg van carnaval in Steenbergen. Op de vooravond van het jubileumfeest, staat onze bouwclub aan de rand van het graf,’’ zo begon John van der Zande van BC Deen gisteravond zijn inspreekbeurt bij de raadsvergadering, in de overtuiging dat het nu alles of niks was.

,,Vorige week had ik de bloemen al besteld, maar nu zeg ik de broodjes toch maar even af,’’ reageerde hij na afloop. ,,We kunnen dit seizoen toch niet meer zelf een hele wagen bouwen, maar rijden doen we hoe dan ook. Nu is er in ieder geval nog een kans dat we volgend jaar weer verder kunnen.’’