Dubbelprijs voor Groen van Prinstererschool in scholierendebat

STEENBERGEN – Het team van groep 8 van de Groen van Prinstererschool heeft vanochtend de twee te winnen prijzen uit de eerste ronde voor het scholierendebat voor basisscholen uit de gemeente in de wacht gesleept. Hun idee voor een verbindingsprogramma van leerlingen met de ouderen in de gemeente won het volgens de jury en die koos ook uit hun midden de “beste debater”. Dat werd Bas de Wolf. Hij verdedigde samen met Naomi Korteweg en Tijn Gunter hun idee.

Enige teleurstelling was er volgens bij het afgevaardigde team van groep van Maria Regina. Die teleurstelling was echter niet echt heel groot: “Wij vinden het heel leuk om mee te doen. Het is wel heel spannend, maar of we winnen of verliezen, we hebben er plezier van”, zo liet Emmelie de Kok namens haar mededebaters Kiki Heshof en Lissa van Beers vooraf al weten. Zij verdedigden hun plan om Steenbergen en zijn kernen te voorzien van aantrekkelijk ogende gerecyclede prullenbakken van oud plastic.

Spanning en een beetje eng ook

En de teams deden het ook prima hoor. Ga er maar aanstaan. Voor een volle zaal, in een vreemde – officiële omgeving – met echte microfoons voor je neus. Dat wordt in eerste instantie de zenuwen bedwingen. Vervolgens presenteer je een idee en moet direct reageren op kritische vragen. Vragen ook over zaken waar je niet altijd goed op bent voorbereid of waarvan je de reikwijdte in alle spanning niet meteen doorgrondt.

Lof

Niet voor niets kwamen er woorden van lof voor deze prestatie van plaatsvervangend voorzitter Jeroen Weerdenburg (wegens ziekte van burgemeester Van den Belt). Hij sprak ook namens raadsgriffier Lenneke van Meer en haar team die voor de voorbereiding zorgden. Weerdenburg leidde de vergadering op een soepele en bijzonder kindvriendelijke manier. “Het heeft hier geen zin om exact volgens de gebruikelijke procedures bij de gemeenteraad te vergaderen. Het is voor de kinderen al een indrukwekkende ervaring en daarbij passen we ons aan”.

Enthousiast

Ook Lenneke van Meer is enthousiast over het scholierendebat. “Zo bereiken we een groep jonge inwoners waarmee normaliter niet gemakkelijk contact is. Fijn ook dat de raadsleden zich hier zo voor inzetten”. Bij Maria Reginaschool was dat dit keer Erik van der Spelt. Luc Aben moest het wegens ziekte laten afweten. Het team van Groen van Prinsterer werd begeleid door Loes Baselier en Esther Prent.

Tip van de jury

Dank was er ook voor de jury. Deze bestond uit Erika Knop – ambtenaar leerplicht – Jeroen Akkermans – ondernemer – en Harrie van der Klink (directeur bibliotheek Het Markiezaat). Zij gaven de scholieren ook wat tips mee: “Bereid je goed voor. Ook op zaken als begroting, uitvoering en dergelijke. Dan sta je sterker. En zorg voor ook een visuele presentatie. Daarmee versterk je de pluspunten”.

In de Steenbergse Courant van volgende week vrijdag wordt nog uitgebreid verdere aandacht besteed aan deze eerste ronde van het scholierendebat van de basisscholen.

Foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl