Corona velt JMT Evenementenservice

DINTELOORD – Gisteren heeft de rechtbank in Amsterdam het faillissement uitgesproken over JMT Evenementenservice BV en JMT Floorcoverings BV in Dinteloord. Het bedrijf was een van de grootste spelers op de markt van meubelverhuur en vloerbedekkingen voor beurzen, congressen en evenementen. Het bedrijf heeft honderd vaste personeelsleden. Kortlopende contracten waren in een eerder stadium al beëindigd. De directie was vanmorgen in overleg met de curator en kon daardoor geen persoonlijke reactie geven.

Het faillissement is een direct gevolg van de corona-crisis. Sinds begin maart kunnen er geen beurzen, evenementen en congressen meer georganiseerd worden waardoor de inkomstenkraan van JMT in een keer volledig werd dichtgedraaid. De rijksregelingen brachten enige financiële ruimte, maar sinds vorige maand bleek het niet meer mogelijk  om de salarisverplichting aan het personeel na te komen.

IJzeren greep

De beide BV’s van JMT maken deel uit van het moederconcern Boemer Beheer uit Utrecht. Dit concern had in 2018 nog een omzet van 86,9 miljoen euro en 613 werknemers. Het concern kreeg begin juli surseance van betaling. Aangezien het corona-virus de markt van Boemer, en dus JMT, de komende maanden nog in een ijzeren greep houdt, is er geen enkel zicht op verbetering. Het uitspreken van het faillissement bleek onvermijdelijk.

Snelle groei

JMT werd in 1982 opgericht door de gebroeders John en Mart van de Merbel die een stofferingsbedrijf hadden in Dinteloord. Nadat zij op verzoek van een klant een beursstand stoffeerden, kwamen zij een nieuwe markt binnen. In de loop der jaren leverde JMT naast tapijt ook meubilair en ging het uiteindelijk over de volledige inrichting van beurzen, congressen en evenementen.

 Begin jaren ’90 vond de eerste overname plaats. Met deze overname van een groot meubelbedrijf in Duitsland werd JMT een internationale onderneming. Een snelle internationale groei volgde met onder meer vestigingen in Frankrijk, Spanje en Engeland met voorraadhoudende vestigingen. Ook zijn er verkoopkantoren in Italië, Zwitserland en België.

(Door Dasja Abresch)