Foto: Robert Catsburg verhaalt over het verschrikkelijk bombardement op Dinteloord waarbij meer dan 50 inwoners het leven lieten.
Foto: Robert Catsburg verhaalt over het verschrikkelijk bombardement op Dinteloord waarbij meer dan 50 inwoners het leven lieten. Foto: Peter Vermeulen - Steenbergse Courant
zondag 5 mei, 21:16

Leden KBO-Dinteloord genoten van hun ‘Bevrijdingsmaaltijd’

DINTELOORD - Deze middag verzamelden 74 leden van KBO-Dinteloord zich in het Dorpshuis voor een bijzondere Bevrijdingsmaaltijd. Bereid door de ‘eigen’ koks Dini Kuik, Anton Dam en Joke van Vlimmeren en financieel mogelijk gemaakt door het Vrijheidsfonds. De KBO-leden schoven gratis aan en hoefden alleen te betalen voor de eigen consumpties. Ze genoten van de ‘Blauwe Hap’ in luxe vorm, met een soepje voor af en een toetje als besluit. Vervolgens luisterden de leden naar oorlogsonderzoeker Robert Catsburg die hen vertelde over de dramatische bevrijding van Dinteloord.

KBO-voorzitter Rien van Zundert opende de middag. Hij wenste de leden een smakelijke maaltijd, maar ook een gezonde discussie toe over ‘wat vrijheid voor ons allemaal betekent’. De voorzitter wees op de kaartjes van het Vrijheidsfonds met daarop voorzetten voor een levendige discussie. Bijvoorbeeld: “Hoe draag jij bij aan de vrijheid van anderen? Zie je onvrijheid in je dagelijks leven en zo ja, hoe ziet die er dan uit? Wat betekent vrijheid voor jou? Wat denk je dat we met elkaar gemeen hebben?”. Aan de drukke gesprekken te horen werd er heel wat afgepraat. Des te meer viel de gevraagde stilte op in de minuut voorafgaande aan de maaltijd. En weer klonken daarna de vele gesprekken die geanimeerd werden gevoerd. Precies zoals ook wethouder Kees Gommeren de aanwezigen toewenste, nadat hij memoreerde hoe Kruisland het er - ondanks tien doden - zoveel beter had afgebracht dan Dinteloord, waarin door een verschrikkelijk bombardement zoveel inwoners onnodig het leven lieten.

Vreselijk bombardement door de geallieerden

Daarover sprak Robert Catsburg die zijn verhaal begon met het bombardement door de Royal Airforce op 4 november 1944. “Deze dramatische gebeurtenis heeft voor een hele generatie Dinteloorders een belangrijke rol in hun verdere leven gespeeld. Details over de exacte toedracht konden tot vele tientallen jaren na het gebeuren de emoties hoog doen oplopen”, aldus de oorlogsonderzoeker. Hij verhaalt hoe twaalf Hawker Typhoons van het 266 Squadron op verzoek van de Britten die vanuit Stampersgat Dinteloord bekeken, een aanval deden op de drie kerktorens van Dinteloord. De raketten richtten een grote schade aan en het zware bombardement dat daarop ook nog door twee Poolse Squadrons - die hun bommen niet in Rotterdam kwijt konden - met zeer zwarte bommen werd uitgevoerd, veranderde Dinteloord in een vuurzee. Meer dan vijftig kinderen, vrouwen en mannen verloren het leven. 85 Woningen werden volledig verwoest, 65 panden zwaar beschadigd en 80 gezinnen waren alles kwijt.

Volgend jaar een herhaling

In Steenbergse Courant van komende vrijdag wordt uitgebreider ingegaan op de lezing van Robert Catsburg. Voor nu rest het om aan te geven dat zijn verhaal diepe indruk achter liet.
De Bevrijdingsbingo die als afsluiter van de middag werd gehouden zorgde ervoor dat de middag gemoedelijk kon worden afgesloten. “Het is onze bedoeling om deze bevrijdingsmaaltijd ook de komende jaren te herhalen, in de hoop dat we dan ook weer de ondersteuning van het Vrijheidsfonds mogen genieten”, zo laat KBO-voorzitter Rien van Zundert weten.
[ door Peter Vermeulen ]

Fpoto: opening door KBO-voorzitter Rien van Zundert
Foto: wethouder Kees Gommeren spreekt de KBO-leden toe.
Foto: de Bevrijdingsdis wordt uitgeserveerd.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant