Zware tijden voor voetbalclubs: Na alle wedstrijden sneuvelen nu ook activiteiten en toernooien

STEENBERGEN/DINTELOORD – Menig voetballiefhebber heeft deze dagen langs de dichte hekken van de club gefietst om even een smachtende blik te werpen op de groene velden die er zo uitnodigend bijliggen. Al weken moeten de voetballers hun wekelijkse trainingen en wedstrijden missen vanwege de corona-maatregelen. Inmiddels wordt er nu ook overal een streep gezet door de activiteiten die normaal gesproken in de maand juni op de vereniging worden georganiseerd. Logisch en begrijpelijk, maar daarom niet minder teleurstellend.

Dit jaar geen nachten doorhalen tijdens het jeugdkamp van SC Welberg en ook het AH Achterberg Jeugdvoetbaltoernooi is al gesneuveld. Trieste berichten voor alle jonge voetballertjes die het balletje hooghouden in de achtertuin inmiddels meer dan zat zijn. Het was voor iedereen al duidelijk dat de competitie voor dit jaar vroegtijdig is beëindigd, maar de voetbalverenigingen zien zich ook genoodzaakt om duidelijkheid te scheppen over de andere activiteiten van dit seizoen.

Afstand houden niet mogelijk

“Er moet op een gegeven moment een knoop worden doorgehakt, ook al is dat niet makkelijk. We weten natuurlijk nog niet precies wat de nieuwe maatregelen zullen zijn, maar ik kan me zo voorstellen dat ouders niet staan te trappelen om hun kinderen op kamp te sturen onder de huidige omstandigheden”, zegt Gino Seesing, voorzitter van SC Welberg. Annette Schuurman van de Activiteitencommissie van de club beaamt dat. “Afstand houden is in die omstandigheden helemaal niet mogelijk. Sowieso is voetbal een contactsport. De commissie heeft deze week een brief naar de leden gestuurd dat alle activiteiten voor de rest van dit seizoen geschrapt zijn. “Natuurlijk is er teleurstelling, maar vooral begrip. We zijn nu aan het bekijken of bepaalde activiteiten aan het begin van het nieuwe seizoen gepland kunnen worden.”

Over het hek klimmen om balletje te trappen

Ook bij VV Steenbergen is het van hetzelfde laken een pak, vertelt voorzitter Wim Roovers. “Het 2×2 toernooi hebben we een paar dagen geleden afgelast. Over het Zomeravondvoetbal en het 7×7 Toernooi hebben we nog geen beslissing genomen, omdat die activiteiten nog iets verder weg liggen. Iedereen staat inmiddels te popelen om een balletje te trappen, al is het maar een paar dagen. Maar het sportpark is voorlopig gesloten voor iedereen. In het begin probeerden een paar kwajongens nog af en toe over het hek te klimmen, maar inmiddels heeft iedereen wel begrepen dat je daar een fikse boete voor kan krijgen.”

Bierfusten teruggeven

Naast het gemis van het voetbalspel, betekent het stopzetten van alle activiteiten ook een financiële klap voor de clubs. Geen opbrengsten uit de kantine terwijl de kosten doorlopen. “Ik kan me voorstellen dat er leden zijn die hun contributie over deze periode terug willen, maar er klinken ook geluiden dat leden juist hun club willen steunen. Ik hoop dat het bedrijventoernooi dat half juni zou moeten plaatsvinden op ons kunstgrasveld, nog door kan gaan. Dat betekent namelijk inkomsten voor de vereniging. Maar het is afwachten”, zegt Lex Dubbelman, voorzitter van de Dinteloordse club VV Prinsenland.
SC Welberg zit naast de doorlopende kosten ook nog met een voorraad in de koelkast en vriezer van de kantine. “Gelukkig is de firma waar we het bier inkopen wel coulant en nemen ze wat fusten terug.”

Energie in nieuw seizoen

Aan het einde van dit treurige liedje proberen de voetbalverenigingen hun energie weer te steken in het nieuwe seizoen, dat in augustus weer van start gaat. “Dan staat de familiedag gepland waar we de kick-off doen en de shirtjes worden uitgedeeld. Daar willen we nu extra feestelijk mee uitpakken zodat we dat hopelijk met z’n allen groots kunnen vieren”, besluit Wim Roovers van VV Steenbergen.