Zuster Monique keert terug naar het moederklooster in Dongen

STEENBERGEN – Zuster Monique – voor velen een begrip op Welberg en in Steenbergen is na bijna 55 jaar verhuisd van haar geliefde woonplaats naar het moederklooster in Dongen. Haar sterk teruglopende gezondheid is daar de reden van. In Dongen wordt 24-uurs verzorging geboden.

Voor bijna 2 generaties is Zr. Monique een begrip op de Welberg en in Steenbergen.
Zij was als religieuze 33 jaar hoofd van de Pius X school op de Welberg en heeft daar vele veranderingen meegemaakt. Aanvankelijk was de Pius X een meisjesschool maar in 1972 werd het een school voor zowel meisjes als jongens. Die verandering heeft zij mooi geïntegreerd in het leven op de Welberg.
Met veel vreugde en passie stortte zuster Monique zich op haar tweede grote liefde naast het lesgeven: het leren plezier te hebben in muziek. Dit begon met het oprichten van het befaamde kinderkoor van zr. Monique, dat tot in Duitsland en België uitvoeringen gaf. Vele jongens en meisjes zijn daar tussen 1966 en 1998, toen zij met pensioen ging, lid van geweest. Esther de Ron zong het reeds in haar bekende lied over de Steenbergse historie: “en om te zingen, ging je naar zr. Monique”.\

Verhuisd naar Steenbergen

Nadat het klooster op de Welberg werd gesloten verhuisde zr. Monique naar Steenbergen maar ze bleef wel hoofd van de Pius X school op de Welberg.
Na haar pensionering zette zij de liefde voor de muziek voort bij het Dameskoor van de Welberg en bij de “meisjes van zr. Monique”. Vele uitvoeringen heeft zij gedirigeerd en tal van kerkdiensten opgeluisterd met haar verschillende koren.
In het begin uiteraard in de Corneliuskerk op de Welberg, maar later ook in de Vredeskerk en de Gummaruskerk in Steenbergen en tot 2018 nam zij nog actief deel aan de Adventsconcerten in de Nederlands Hervormde kerk.

Niet langer zelfstandig wonen

Helaas ging de gezondheid van zr. Monique achteruit en werd het de laatste maanden steeds duidelijker dat zelfstandig blijven wonen héél moeilijk voor haar werd. Ze is vele jaren geholpen door een viertal mantelzorgers, die haar enorm hebben gesteund en geholpen.
Door de sterk teruglopende gezondheid van zr. Monique is, in overleg met haar behandelaars, haar familie, het klooster en haar mantelzorgers, besloten dat het beter was om haar te verhuizen naar het moederklooster in Dongen, waar adequate verzorging dag en nacht kan worden geboden.
De verhuizing heeft verleden week plaatsgevonden en hopelijk zal zr. Monique nog geruime tijd mogen genieten van een aangenaam verblijf daar.

Door: Ton Wennekers