Zorgen PvdA om ‘houtstookterreur’

STEENBERGEN – De fractie van de PvdA maakt zich zorgen over de toenemende overlast door houtrook, afkomstig van kachels, allesbranders en vuurkoven, en heeft aan burgemeester en wethouders gevraagd in hoeverre zij op de hoogte zijn van deze problematiek en wat zij daar al dan niet tegen willen gaan doen.

‘Houtrook leidt steeds vaker tot knetterende burenruzies’, zo begint PvdA-raadslid Lesley Molhoop zijn vragenlijstje aan het college over dit onderwerp. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) zou 10% procent van de Nederlandse bevolking last ondervinden van houtrook. Molhoop schrijft verder dat 350.000 landgenoten jaarlijks meer dan 150 dagen stoken, vaak in de overtuiging dat zij – vanwege het hoge rendement – milieuvriendelijk bezig zijn.

Keerzijde van de medaille is echter dat er mogelijk sprake is van giftige en kankerverwekkende uitstoot, al spreken onderzoeken op dat gebied elkaar kennelijk tegen. De roep om regelgeving wordt desalniettemin steeds groter, aldus Molhoop.

‘Gemeenten durven zelden op te treden tegen overmatige houtstokers, want een verbod is wel erg drastisch en dat vuurtje in huis is o zo gezellig’. 

‘Langzamerhand beginnen steeds meer mensen, wiens lucht in hun woonwijken wordt verziekt en hun gezondheid wordt bedreigd, zich echter te ergeren aan de houtstookterreur’. Reden voor het college van de gemeente Steenbergen om in actie te komen, stelt de PvdA’er.

Hij vraagt B en W onder meer of zij bereid zijn het stoken van hout te reguleren, middels aanpassingen van de bouwregelgeving en/of de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Bijvoorbeeld door regels op te stellen om het stoken niet, of in mindere mate toe te staan bij ongunstige weersomstandigheden (windstil, mist).

Ook wil hij weten hoe het in Steenbergen gesteld staat met longziekten, aangezien houtrook blijkbaar veertig keer langer in het lichaam aanwezig blijft en longkanker kan veroorzaken, maar ook astma verergert en ongezond is voor hart- en bloedvaten. 

Foto: www.houtrook.com