Zorgen om kwaliteit jeugdzorg in Steenbergen

STEENBERGEN – Verschillende politieke partijen maken zich zorgen over de kwaliteit van de jeugdzorg in Steenbergen. Vorige maand kwam aan het licht dat er een tekort van bijna 1,5 miljoen is op de begroting van jeugdzorg, maar verantwoordelijk wethouder Cor van Geel heeft altijd volgehouden dat er geen jongeren tussen wal en schip zijn gevallen. Tijdens een oordeelvormende vergadering afgelopen maandagavond rezen er echter twijfels. Gewoon Lokaal! stuurt daarom aan op een tevredenheidsonderzoek onder de inwoners van Steenbergen.

Het was het verhaal van de Steenbergse Daniëlle Bothof dat de discussie in de raadszaal deed oplaaien. Ze maakte gebruik van het spreekrecht om het in haar ogen falende jeugdzorgbeleid aan de kaak te stellen. Ze is moeder van drie kinderen waarvan haar oudste zoon van 16 jaar intensieve zorg nodig heeft vanwege autisme en een taalontwikkelingsstoornis. De veranderingen en bezuinigingen in de jeugdzorg hebben volgens haar desastreuze gevolgen voor haar gezin. “We zijn inmiddels voor 75 procent op onze zorguren gekort. U heeft als gemeente vanachter uw bureau besloten dat jeugdprofessionals wel kunnen bepalen wat er nodig is aan zorg. In de praktijk betekent dit dat er bij ons een gespannen gezinssituatie is ontstaan en mijn kind in zijn ontwikkeling wordt belemmerd. Ik houd mijn hart vast over wat wij uiteindelijk aan uren gaan overhouden,” vertelt een geëmotioneerde Bothof in haar sterke betoog.

Stuurloos schip

Sinds 2015 zijn de gemeentes in plaats van het Rijk verantwoordelijk voor het jeugdzorgbeleid. Die overgang ging direct gepaard met forse bezuinigingen omdat de regering vond dat de gemeentes het zelf goedkoper moesten kunnen.
Deze verschuivingen hebben ervoor gezorgd dat de levering van zorg onder druk is komen te staan.
Voor de raadsleden weegt het zwaar dat wethouder Cor van Geel pas in een laat stadium op de proppen is gekomen met de rode cijfers. In zijn verdediging bleef Van Geel echter benadrukken dat de cijfers niet eerder bekend waren, vanwege de overschakeling naar een nieuw computersysteem binnen de gemeente. Vooral Tim Huisman van D66 was snoeihard in zijn oordeel naar de verantwoordelijk wethouder. “U bent kapitein geweest van een stuurloos schip. Omdat u nu al een demissionair wethouder bent kunnen er geen consequenties volgen. Maar feit is dat wij als raad te laat geïnformeerd zijn en cruciale informatie gemist hebben. Dat is heel kwalijk.” Van Geel bleef dit stellig ontkennen.

Tevredenheidsonderzoek

Dasja Abresch van Gewoon Lokaal! sprong in de bres voor Van Geel door te benadrukken dat de schuld voor het tekort in de eerste plaats in Den Haag ligt. Wat haar betreft moet vooral de discussie gevoerd worden over hoe het nu verder moet.  Zij maakt zich zorgen over de verhalen zoals die van inwoonster Daniëlle Bothof die wellicht het topje van de ijsberg kunnen zijn.
“Het aantal complexe zorgaanvragen neemt alleen maar toe. Volgens de wethouder vallen er geen jongeren buiten de boot, maar ik zou daar wel bewijs van willen zien. Middels een tevredenheidsonderzoek onder de inwoners van Steenbergen kunnen we meer ervaringen boven tafel krijgen over de kwaliteit van de jeugdzorg. Er ligt een drempel en het is aan ons om een handreiking te doen.”

Meer twijfels

Ook bij andere partijen zijn er twijfels ontstaan naar aanleiding van het verhaal van Bothof. “Niet elke inwoner die hiermee te maken heeft kan naar het gemeentehuis komen. Wij zijn er als raadsleden voor om voor hen op te komen”, aldus Nadir Baali van de PvdA. Ook zei hij zich zorgen te maken over de aangekondigde maatregelen van de gemeente om te voorkomen dat het tekort verder oploopt. “Ik lees in de plannen dat de kosten per cliënt flink moeten worden teruggedrongen. Dat kan toch niet zonder dat het ten koste gaat van de zorg?” Gewoon Lokaal! is de initiatiefnemer van een motie die ingediend gaat worden om het tevredenheidsonderzoek te gaan uitvoeren. Zoals het er nu naar uitziet wordt deze motie raadsbreed ondersteund.

Gesteund

Daniëlle Bothof laat in een reactie weten zich erg gesteund te voelen door de bijval van de raadsleden. “Normaal gesproken ben ik niet zo iemand die op de voorgrond treedt, maar dit is te belangrijk om over te zwijgen, al is het alleen maar voor al die andere gezinnen. Mijn zoon had mijn toespraak gevolgd via de live uitzending van de vergadering en zei bij mijn thuiskomst supertrots op me te zijn. Dat is heel wat waard.”