Zorgboerderij ‘Levenslust’ stopt met kinderopvang

NIEUW-VOSSEMEER – Zorgboerderij ‘Levenslust’ aan de Zeeweg in Nieuw-Vossemeer stoot haar tak kinderopvang af. Een onverwacht besluit van eigenaren Henk en Lia van Meel die zich hier door personele problemen toe genoodzaakt zagen . De ouders wiens kinderen opvang genoten bij ‘Levenslust’, is gevraagd om begrip voor de beslissing.

Afgelopen maandag stelde het echtpaar Van Meel de gebruikers van het kinderdagverblijf op de hoogte stellen van de beslissing. Een onverwachte tegenslag op het personele vlak lag hieraan ten grondslag. Over de exacte aard van de problemen, treedt Henk van Meel niet in details. “Dan ga ik mensen beschadigen. Dat wil ik absoluut niet.”

Slecht geslapen

Het neemt niet weg dat het echtpaar afgelopen zondag met de handen in het haar zat toen bleek dat het personeelslid door ziekte haar opzegtermijn niet vol zou maken. “We hebben de knoop doorgehakt en besloten helemaal te stoppen. We hebben er die nacht slecht van geslapen. De volgende morgen heeft mijn vrouw iedereen een mail gestuurd.”

Geval van nood

Daarin vroeg het echtpaar de ouders om begrip om het kinderdagverblijf per direct te beëindigen. “Ik heb later die morgen iedereen, voor zover mogelijk was, zelf gebeld. De een dacht direct mee, de ander reageerde zakelijker en vond dat wij met een oplossing voor het probleem moesten komen. Dat neem ik niemand kwalijk. Misschien zou ik ook wel zo reageren wanneer ik plotseling met zo’n mededeling geconfronteerd werd. In geval van nood kan mijn vrouw het kinderdagverblijf de komende maand zelf draaien; daar is zij toe bevoegd. ” Of dat nodig is, moet de komende week nog uitwijzen.

Gat in de markt

Hoewel de personele problemen directe aanleiding zijn om te stoppen, is Van Meel de eerste om toe te geven dat het kinderdagverblijf nooit van de grond is gekomen zoals gehoopt. “We dachten dat het een gat in de markt zou zijn: flexibele kinderopvang in een agrarische omgeving. ‘Let maar op’, zei ik tegen mijn vrouw, ‘dat kinderdagverblijf gaat beter lopen dan de zorgboerderij’. Het bleek precies andersom te zijn.”

Teleurgesteld

Desalniettemin waren er nog plannen genoeg. Niets bij het kinderdagverblijf doet dan ook vermoeden dat er een sluiting op handen was. Vingerverftekeningen hangen verstild aan de deur, bakken vol speelgoed wachten op gretige kinderhandjes. Buiten wacht het buitenbedje, een zogenaamd lutjepotje, op een schone slaper die niet meer komen gaat. Er was zelfs al begonnen met een uitbreiding. “We hadden reden om hoopvol gestemd te zijn voor de toekomst. Laten we het daar maar op houden,” aldus een  teleurgestelde Van Meel.

IJskast

Het avontuur in de kinderopvang heeft hen veel tijd, geld en energie gekost. “We hebben er flink voor moeten investeren en het heeft nooit gebracht wat we ervan gedacht hadden. Maar dat is nu eenmaal het risico van ondernemerschap. Daar bovenop komen de verkeerde keuzes die we gemaakt hebben met personeel. Daar ga ik echt nooit meer aan beginnen.”

Het lutjepotje gaat echter nog niet in de verkoop. “Ik meld het kinderdagverblijf per 1 september af bij de gemeente, maar ik zet het idee in de ijskast. Je weet maar nooit.“

Het afstoten van de poot kinderopvang verandert niets voor de zorgboerderij. “We hebben op dit moment gemiddeld vijf mensen per dag en dat is voor nu meer dan genoeg.” Naast zorgboerderij is ‘Levenslust’ ook een prima draaiende schapenboerderij. Met 500 Texelaars voor de fok en 75 Drentse heideschapen voor begrazing in de regio.