Zorgboerderij ‘De Drie Bogen’ maakt mezenkasten voor gemeente

WELBERG – Zorgboerderij ‘De Drie Bogen’ aan de Drenkhoos in Steenbergen is de leverancier van de munitie waarmee de gemeente Steenbergen volgend jaar de strijd tegen de gevreesde eikenprocessierups aangaat: de mezenkast. De cliënten van de boerderij vervaardigden in de afgelopen weken tientallen kasten die het nieuwe thuis moeten worden voor rups-verslindende vogelsoorten.

Naar aanleiding van de overlast die de processierups veroorzaakt en de kosten die met de bestrijding gepaard gaan, diende de Volkspartij een motie in om mezenkasten in te zetten. Een voorstel dat overgenomen werd door de rest van de raad. Vogelsoorten als de kool- en pimpelmees hebben in razend tempo geleerd hoe zij de rups veilig kunnen eten. Zodoende kan op plant- en diervriendelijke wijze (de processierups denkt hier mogelijk anders over), de overlast bestreden worden.

Eigen gemeentegrenzen

In plaats van een catalogus open te trekken, besloot de gemeente Steenbergen eerst eens binnen de eigen gemeentegrenzen te kijken. Men kwam uit bij zorgboerderij ‘De Drie Bogen’ aan de Drenkhoos op de Welberg. Hier is sinds een jaar een dagbesteding voor mensen die voor langere of kortere tijd met psychische problemen kampen. Zij kunnen op de boerderij tal van activiteiten ondernemen, waaronder houtbewerking.

Nuttig doel

Corné Bogers, directeur-eigenaar van ‘De Drie Bogen’ en Ine Bootsma, hoofd begeleiding zijn maar wat gelukkig met de opdracht voor hun mensen. “Het is echt doelbewust werk waar onze cliënten veel plezier uithalen. De wetenschap dat de kasten ingezet worden voor een nuttig doel, ervaren zij als prettig.” Inmiddels is de productie van de mezenkasten op een haar na gevild en kunnen de kasten vanaf half november nabij eikenbomen gehangen worden. Vogels benutten de wintermaanden om op zoek te gaan naar geschikte nestplaatsen voor het voorjaar. “Ook bieden zij goede beschutting tijdens de koude wintermaanden,” aldus Bootsma.

Echt onderscheidend

Zoals vermeld, is de zorgboerderij een jaar in bedrijf en herbergt inmiddels zo’n tien cliënten. Bogers: “Dat mogen er nog veel meer worden, maar stemt mij op dit moment tot tevredenheid. We hebben controle gehad van de bevoegde instanties en die zijn we met vlag en wimpel doorstaan. De controleur noemde onze boerderij “echt onderscheidend” en dat was goed om te horen.”
De plannen voor de zorgboerderij zijn groot. Ook het idee om een dagbesteding voor ouderen te beginnen, wordt daarin meegenomen.

Hoofd Begeleiding, Ine Bootsma, demonstreert hoe de mezenkasten gemaakt worden. Vanwege de privacy van de cliënten van zorgboerderij ‘De Drie Bogen’ mogen zij niet op de foto.