Zonovergoten start van het tandemseizoen voor fietsfanaten met een visuele beperking

WELBERG – Bij Zaal Koch aan de Kapelaan Kockstraat, werd zaterdagochtend door Stichting ViGeTa – Visueel Gehandicapten Tandemtochten – uit Halsteren van start gegaan met de eerste tandemrit van het nieuwe fietsseizoen. Moedertje natuur was de fietsers hierbij zo goed gezind dat, ondanks de beperking in het gezichtsvermogen, alle andere zintuigen op zeer aangename wijze werden geprikkeld.  

Dankzij Rinus Fierens uit Dinteloord – al 18 jaar vrijwilliger en tevens organisator van deze startrit – konden de deelnemers zich zo vroeg in het seizoen al met elkaar herenigen. Dit fijne initiatief werd na een bakje koffie, tijdens het praatje van secretaris Johan Merkx dan ook nog even extra aangestipt en hierna door de tien tandemkoppels beloond met een daverend applaus.

Route

Vanaf nu wordt er, iedere keer door een andere vrijwilliger, een nieuwe route van tussen de 40- en 60 kilometer uitgestippeld en kunnen de fietsers zich tot medio oktober wekelijks verheugen op iedere zaterdag een andere tandemroute. Onder de strikte voorwaarde dat er voorafgaande aan de rit niets wordt verklapt aan de deelnemers, is meneer Fierens desgevraagd bereid de route van vandaag bloot te geven: “Via Oud-Vossemeer en Sint-Annaland fietsen we naar Tholen. De tussenstop vindt plaats bij restaurant ‘Rijk der Vitaminen’ in Oud-Vossemeer, waar we onder het genot van een drankje, ons zelf meegebrachte boterhammetje zullen nuttigen”.

Vrijwilligers

Bij een Stichting als deze, is de belangeloze inzet van vrijwilligers van levensbelang. Naast de hoofdtaak van de voorrijders om alle deelnemers op een veilige wijze deel te laten nemen aan het verkeer, wordt hen ook gevraagd om tijdens de rit een ‘live verslag’ uit te brengen van alle bezienswaardigheden die onderweg de revue passeren.

Blind vertrouwen in Ubo en mijn ‘fietsfamilie’

De 69-jarige Jack Koolen [foto 2] – bestuurslid en woonachtig in Woensdrecht – kampt vanaf 17-jarige leeftijd met Retinitis Pigmenta, een progressieve oogziekte waardoor zijn zicht in de loop der jaren geleidelijk aan steeds meer is afgenomen en waardoor hij nu sinds 2 jaar helemaal niets meer ziet. Liefdevol vertelt Jack over zijn geleidenhond Ubo: “Door de onvoorwaardelijke kameraadschap en hulp van Ubo, ben ik in het dagelijks leven goed in staat om mezelf te redden. De trouwe viervoeter staat me bij in alle activiteiten in- en om het huis. Het fietsen is één van de weinige dingen waarbij Ubo me niet kan helpen”. De jarenlange en regelmatige contacten met de leden van de stichting, zijn voor Jack inmiddels uitgegroeid tot een waar familiegevoel. Doordat dit voor vrijwel alle leden geldt, vormt dit de solide, betrouwbare basis waardoor onder meer Jack zijn geliefde hobby in blind vertrouwen uit kan blijven oefenen.  

De witte dotjes in mijn ooghoeken zijn schapen

Truus Gelten [foto 3] uit Halsteren is een jaar ouder dan haar ‘fietsbroer’ Jack. De erfelijke aandoening Maculadegeneratie heeft ervoor gezorgd dat Truus inmiddels nog maar 2 procent zicht heeft. Haar vrolijke en positieve verhalen wekken echter de indruk dat zij haar beperking niet allesbepalend laat zijn en dat zij denkt in mogelijkheden in plaats van in beperkingen: “Tijdens de rit focus ik me op de geur van bijvoorbeeld een pas geploegd aardappelveld, voel ik de wind door mijn haren gaan en geniet ik van de zonnestralen op mijn huid. De ‘witte dotjes’ in mijn ooghoeken herken ik als zijnde schapen en dit maakt mijn plaatje compleet”. Ook Truus benoemt in haar enthousiaste betoog regelmatig het familiegevoel: “ViGeTa is mijn alles. De onderlinge gelijkwaardigheid bezorgt me een constant gevoel van thuiskomen”.

40-jarig Jubileum

Piet Brocatus – penningmeester en mede-oprichter – maakt tot slot van de gelegenheid gebruik om de mededeling te doen dat ViGeTa op zaterdag 14 oktober haar 40-jarig bestaan op gepaste wijze zal vieren. Tevens nodigt de penningmeester ook jongeren van harte uit om zich bij de Stichting aan te sluiten: “Om het voortbestaan van al dit moois te kunnen waarborgen, is naast ons trouwe ledenbestand, ook een nieuwe aanwas van jongeren noodzakelijk. Aarzel dus niet en kom eens sfeer proeven!”.  

Meer informatie over Stichting ViGeTa is te vinden op http://www.stichtingvigeta.nl.

Tekst en foto’s: Mascha Diaz ©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl