Zonnebergschool doet weer mee aan regiofinale First Lego League

KRUISLAND –Vijf leerlingen uit groep 8 van de Zonnebergschool doen vandaag, vrijdag 29 november, mee aan de West-Brabantse finale van de First Lego League. Het is voor de vierde keer dat de Kruislandse basisschool zich mengt in de strijd, waarbij alles draait om de verrichtingen van een Lego-robot die de leerlingen zelf hebben ontwikkeld.

Het thema van de First Lego Leageau van dit jaar is ‘natuurrampen’. ,,We mogen onze tsunami niet missen jongens,’’ is in dat licht bezien dus niet zo’n verwonderlijke opmerking van leerkracht Ruud van Kaam, coach van Zonnebergteam 4.0.

Bij de repetities op het parcours dat vandaag ook in Breda moet worden afgelegd, verloopt nog niet alles helemaal op rolletjes en dus slaat de stress soms wel even toe. ,,Het kan al funest zijn hoe je de robot wegzet. Alles moet kloppen. Maar ook het uitkiezen van de wielen kan een groot verschil maken. Of misschien zit er te veel in en is ’ie te zwaar,’’ legt Van Kaam uit wat er allemaal bij komt kijken om een topprestatie te leveren bij de regiofinale in Breda, waaraan 26 teams deelnemen, in de hoop dat zij doordringen tot de Beneluxfinale. 

'Ze komen vaak zelf met ideeën'

Het gaat er volgens Van Kaam boven alles om dat de leerlingen goed samenwerken en leren nadenken over wat ze doen. Zelf heeft hij overigens geen technische achtergrond. ,,Nou ja, mijn vader is technische tekenaar, maar dat was het dan ook,’’ lacht hij. ,,Maar het is juist zo leuk om met je leerlingen te ontdekken hoe alles werkt, om ze te laten meedenken. Zij komen vaak zelf met ideeën, ik hoef echt niet alles uit te leggen of voor te doen.”

De leerlingen Lotte Boerman, Tannee van Eekelen, Skye van den Bosch, Rhys Kamphuys en Luuk Leeuw hebben er, zo blijkt bij de repetities, in ieder geval veel zin in om de krachten te gaan meten met de concurrentie. Of hun robot binnen de tijdslimiet het parcours af kan leggen, blijft echter tot het laatst toe spannend.