Zonnebergschool doet weer mee aan First Lego League

KRUISLAND – Terwijl de andere leerlingen huiswaarts keren, moesten Fenne, Robin, Marcel, Anna, Laura en Veerle de afgelopen tijd vaak nablijven. Maar niet tegen hun zin hoor, want de leerlingen uit groep 8 van de Zonnebergschool – onder leiding van leerkracht Ruud van Kaam – hebben een missie. Morgen, vrijdag 27 november, doen ze mee aan de regiofinale van de First Lego League in Breda.

Bij de FLL wordt de jeugd van 9 t/m 15 jaar uitgedaagd om de maatschappelijke rol van techniek en technologische toepassingen te onderzoeken. Dat gebeurt middels opdrachten zoals het bouwen en programmeren van een (Lego)robot, waarmee een wedstrijdparcours moet worden afgelegd. Op de Zonneberg hebben ze ‘Dingetje 2.0’ ontworpen.

Het thema ‘Trash Track’ (een bijdrage leveren aan de milieuvriendelijke verwerking van afval) bracht de Kruislandse leerlingen daarnaast op het idee om een vuilnismand voor op de fiets te ontwikkelen. Uit navraag bij bekende fietsenmerken bleek dat zoiets nog niet eerder is bedacht.

Dat klinkt allemaal prachtig, wat nog niet betekende dat het samenwerken – ook een belangrijk element van de FLL – altijd even soepeltjes verliep. ,,In het begin waren we het echt niet altijd met elkaar eens,’’ vertelt Veerle. ,,Op een bepaald moment waren we zelfs al onze programmeringen kwijt. Gelukkig hebben we door de zure appel heen gebeten. Uiteindelijk heeft deze tegenslag ons nog voordeel opgeleverd. Onder tijdsdruk zijn we namelijk nog beter gaan presteren.’’