Zondagmorrege blaozen voor de Karnevalsmis

WELBERG – Ze zijn er zondagmorgen bijna allemaal, de mannen van Zondagmorrege Blaosmuziek. Gedirigeerd door Steph Oerlemans en vocaal ondersteund door Lilian Bogaert werd druk gerepeteerd voor de carnavalsmis. Op z’n Steenbergs de Karnevelsmis in De Gum.

De Zondagmorrege Blaosmuziek oefent, hoe kan het ook anders, alleen op zondagmorgen. In de Vaert, vanaf een week of zes voor carnaval. De leden zijn allemaal liefhebbers van muziek. Velen kennen elkaar van Volharding of één van de vele dweilbands die de gemeente rijk is. René Baarendse is één van de spelers vanaf het eerste uur. “We hebben destijds t ‘Ouw Spul opgericht” herinnert René zich. “We organiseerden samen met Die Vaertsingers de carnavals mis. Zij de zang, wij de muziek. T ‘Oud Spul stopte er na twee jaar mee en toen ben ik op zoek gegaan naar muzikanten. Dat was zo geregeld. En nu zijn we er nog steeds. Dit jaar de 20e keer.” Ondertussen probeert Steph Oerlemans de juiste snelheid in een muziekstuk te vinden. Helaas. “Het gaat wel heel snel Steph” roept Bernd Vroon. “Ow jee, nou raak ik zelf de tel kwijt” klaagt Steph even later. Gelukkig heeft de Zondagmorrege Blaosmuziek nog een paar weken de tijd om alle stukken in te studeren. Maar dat komt zeker goed. De onderlinge sfeer is uitstekend. De mannen zijn gedreven, maar hebben onderling veel plezier.

Zonder drank, geen klank

De mannen oefenen nu nog zonder het koor. Om toch het gevoel van het samenspel te krijgen zingt Bernd Vroon een enkel lied mee. Hij kent de teksten, want hij heeft ze samen met Lilian Bogaert geschreven. “Ik help Lilian als het even niet wil lukken een handje” zwakt Bernd zijn bijdrage af. “Soms loopt ze vast en dan belt ze mij. Ik hoef dan soms maar een enkele zin te verzinnen en dan is ze weer op weg.” Lilian schrijft al jaren teksten. Allemaal in plat Steenbergs. Als tijdens de repetitie een nieuw, lastig nummer wordt geoefend zingt Lilian mee. “In de mis zing jij een solo Lilian” lacht Steph. “Ow, dat is nieuw. Heb je mij dat gevraagd dan?” reageert Lilian meteen. Het geeft de saamhorigheid tussen het B&M koor en de Zondagmorrege Blaosmuziek aan. Samen maken ze er een mooie mis van. Een mis in de juiste intentie, maar gehuld in een carnavalsjasje. Tijdens de repetitie van 29 januari komen koor en orkest samen. Dan worden alle nieuwe, maar ook bestaande nummers voor het eerst samen gezongen en gespeeld. Wellicht nemen ze er na afloop nog een drankje op, want om met René en Steph te spreken: “Zonder drank, geen klank.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl