Zondag nieuwe ‘Thuis in Steenbergen’ Willem van Ham centraal in SLOS-uitzending

STEENBERGEN – Aanstaande zondag zendt Stichting Lokale Omroep Steenbergen (SLOS) een nieuwe aflevering van het programma ‘Thuis in Steenbergen’ uit. Deze aflevering gaat over het werk van oud-inwoner van De Heen en Steenbergen Willem van Ham. Van Ham was een groot kenner van de Brabantse Historie en schreef honderden publicaties hierover. De voormalig stadsarchivaris van Bergen op Zoom overleed op 3 juni jl. op 83-jarige leeftijd.

Willem van Ham kwam als 1 jarige met zijn ouders naar De Heen en verhuisde in 1950 met hen naar de kern Steenbergen. Eenmaal 17 jaar oud begon hij als typist en klerk op het Steenbergse gemeentehuis. Vervolgens kreeg Van Ham de mogelijkheid om een studie te volgen aan de Rijksarchiefschool in Den Haag en verkaste hij naar Bergen op Zoom waar hij de taak kreeg om de archieven van voor 1810 op orde te brengen.
Willem van Ham kreeg een passie voor vlaggen en heraldiek. Hij schreef veel over tal van vlaggen in de Wereld en deed daarbij veel ontdekkingen.

Vlaggen

‘Thuis in Steenbergen’ besteedt naast aan Willem van Ham bijzondere aandacht aan vlaggen, met name die uit de gemeente Steenbergen en zijn kernen. Programmamaker Peter van Langerak en cameraman Mark van de Broek maakten een rondje langs alle kernen en laten Cor van Geel, Gerard Baten, Winny Buuron en Hakim Tampoebolon aan het woord. Zij vertellen over de vlaggen van respectievelijk Nieuw-Vossemeer, Steenbergen, Kruisland en Dinteloord. Het programma wordt uitgezonden via de reguliere TV-kanalen en via YouTube.

Talkshow

‘Thuis in Steenbergen’ krijgt later dit jaar een vervolg met een talkshow waaraan diverse Heemkundekringen uit de regio meewerken. Daarnaast geeft de Steenbergse heemkundekring De Steenen Kamer in november het jaarboek 2020 uit met daarin extra aandacht voor Willem van Ham.

Foto’s: Programmamaker Peter van Langerak, archivaris Willem van Ham en de Kruislandse Winny Buron, die de vlag van dit kerkdorp ontwierp.