Zondag 18 november 12.30 uur haven Steenbergen: Hij komt, die goede oude Sint!

STEENBERGEN – Sinterklaas mag dan al honderden jaren oud zijn, hij staat nog altijd open voor verandering. Dat bleek vorig jaar wel tijdens zijn intocht in Steenbergen. Vanuit de haven ging hij toen niet zoals gewoonlijk was naar het gemeenschapshuis ‘t Cromwiel, maar heette alle kinderen welkom op de Markt. Samen met de Pieten maakte hij er daar een weergaloos pepernotenfestijn van. Dat beviel zo goed, dat hij het dit jaar op precies dezelfde manier doet. Vaders en moeders moeten wel even opletten want de Sint komt dit jaar een half uurtje eerder aan dan normaal. Op zondag 18 november om 12.30 uur vaart hij met zijn pakjesboot de Steenbergse haven binnen.

De komst van de goedheiligman wordt voorbereid door de Stichting Sinterklaasintocht Steenbergen die al maanden druk bezig is met de voorbereidingen. Dagelijks staan de vrijwilligers in contact met Spanje om alles tot in de puntjes te regelen. Lonneke van Gils is één van hen en zij kijkt vol verwachting uit naar de dag dat Sint en Pieten voet aan wal zetten. “De Pieten hebben weer zoveel leuke dingen bedacht om op de Markt te gaan doen met de kinderen. Ze gaan sporten en knutselen, dansen en zingen. De kinderen kunnen op de foto met de Sint en een Pietendiploma halen!”

Broodje kaas

Voor het zover is, moet er veel werk verzet worden. “We moeten dranghekken ophalen, zakken met snoepgoed vullen, alles klaar zetten, muziek en geluid regelen en ga zo maar door. Alleen het smeren van de broodjes voor de Pieten is al een dagtaak.” Het broodje kaas is overigens favoriet bij de gemiddelde Piet. “In Spanje hebben ze namelijk geen lekkere kaas,” verklaart Lonneke deze voorkeur.

Handje helpen

Omdat er zoveel leuke activiteiten bedacht zijn, is het wel nodig dat de Sint een half uurtje eerder in Steenbergen arriveert dan normaal. Het is van het allergrootste belang dat alle kinderen van Steenbergen hem bij de haven opwachten. De Sint is nu eenmaal een dagje ouder en stel je voor dat hij vergeet dat hij naar de Markt moet! De kids moeten hem dus maar een handje helpen door hem luid zingend welkom te heten om vervolgens samen met Sinterklaas naar het hart van de stad te lopen.
Daar duurt de pret zolang als het duurt. “Er is geen eindtijd,” vertelt Van Gils. “Het hangt ook een beetje af van het weer.” Mochten de weergoden op deze dag sacherijnig zijn, dan is er nog niks aan de hand want het comité heeft natuurlijk een plan B op de plank liggen. Lonneke: “Wij laten niets aan het toeval over.”

Nieuw kapsel

Ook financieel ontzorgt het comité de goedheiligman. “De kosten voor cadeautjes, snoepgoed en het voer van Amerigo zijn hartstikke hoog. We vragen daarom of winkels en bedrijven een bijdrage kunnen leveren aan de organisatie. Gelukkig zijn er heel veel ondernemers die dat met liefde doen.” Dat betekent trouwens niet dat ze meer in hun schoentje krijgen. “Wel krijgen ze in ruil voor een bijdrage een bezoek van Sint en Pieten op hun bedrijf of thuis.” Dit jaar hoopt het comité de Pieten te kunnen verrassen. “Die klagen al een paar jaar dat ze wel eens een nieuw kapsel willen. We denken dat we dit jaar genoeg geld ophalen om ze naar de kapper te kunnen sturen. Daar zullen ze blij mee zijn!”

Pietenshow

Of het allemaal nog niet genoeg is, heeft de Stichting Sinterklaasintocht Steenbergen ook nog een Pietenshow op het programma gezet. Op zaterdag 24 november komen professionele Pieten-acteurs naar Myra Ceti waar zij de Pietenshow ‘Ingepakt’ verzorgen, gevolgd door een knetterend discofeest. Kaartjes zijn al te koop via http://myra-ceti.nl/events/ Ze kosten zeven euro maar kinderen tot 2 jaar mogen gratis mee. Haast is geboden want vol=vol!

Pietenhuis

Inmiddels zijn er in samenspraak met het Retail Platform Steenbergen ook al plannen voor een Pietenhuis en andere leuke activiteiten in het centrum in de weekenden voor het grote Sinterklaasfeest. Hierover volgt nog meer informatie onder meer via de facebookpagina’s Stichting Sinterklaas Steenbergen en Ons Steenbergen.

Wie zich als sponsor of als vrijwilliger wil melden of gewoon een vraag heeft, kan zich richten tot het e-mailadres sinterklaasintochtsteenbergen@gmail.com.

Vorig jaar ging de Sint nadat hij voet aan wal zette in de Steenbergse haven door naar de Markt  voor een groot kinderfeest. Dat beviel zo goed, dat hij het dit jaar weer zo doet.
Archiefoto 2017: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant

Door: Dasja Abresch