Zilveren medaille voor leerling hoveniers van Visio Vireo Tuinen

STEENBERGEN – Danny Ruijten (19 jaar) en Charlotte van Oosten (18 jaar) zijn de talentvolle leerling-hoveniers van Visio Vireo Tuinen uit Steenbergen. Onder leiding van hun coach John Bijlsma wisten ze een prachtige podiumplaats te bemachtigen tijdens de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg die plaatsvond van 21 t/m 23 februari tijdens de TuinIdee dagen in de Brabanthallen in Den Bosch. 

“Meedoen aan deze prestigieuze wedstrijd is alleen weggelegd voor de beste jonge hoveniers van het land”, vertelt John Bijlsma, eigenaar van Visio Vireo Tuinen.  “Het zijn leerlingen met een echte winnaarsmentaliteit, ambitieus en gemotiveerd.” Danny (Wouw) en Charlotte (Etten-Leur) kwamen uit voor het Prinsentuin College in Breda, waar ze in hun derde en laatste jaar van de BOL opleiding tot hovenier zitten.

Oefentuin

Danny: "Ik ken Charlotte al vanaf de basisschool. We zitten bij elkaar in de klas en werken nu samen bij Visio Vireo Tuinen. Zodoende weten we precies wat we aan elkaar hebben en vullen we elkaar goed aan. Als oefening hebben we van John een eigen tuin gekregen in Steenbergen, die we helemaal zelfstandig aan mochten leggen. We zijn hierdoor extra goed op elkaar ingespeeld."

Leerzame ervaring

Bij de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg moest in drie dagen een complete tuin aangelegd worden, volgens het concept van De Levende Tuin: een tuin waarin met aandacht voor duurzaamheid veel facetten van het hoveniersvak zijn verwerkt. Charlotte: "Alle vier de teams moesten dezelfde tuin van 5 x 5 meter aanleggen met onder meer een kippenhok, pergola, prieel en een muurtje van hergebruikte tegels. We werden beoordeeld op kwaliteit en creativiteit, maar ook organisatie en samenwerking. Het was een echte uitdaging om per dag de juiste dingen af te krijgen. Ontzettend leerzaam, omdat je anders leert kijken en zo dus ook op een hele andere manier een tuin aanlegt."

Podiumplaats

Danny: "Ons doel was op het podium staan in de Brabanthallen bij de finale van de Beroepenwedstrijd en dat is gelukt!" "Wat een topprestatie! 2e van Nederland en een zilveren medaille. Ik kan alleen maar trots zijn op mijn team," besluit hun tevreden coach.

Foto: Danny Ruijten, Charlotte van Oosten, John Bijlsma en VHG-directeur Egbert Roozen in de Brabanthallen in Den Bosch