Zeventigjarige Cisca Willemse verzorgt al dertig jaar verspreiding Steenbergse Courant in Dinteloord

DINTELOORD – De in 1950 in het Indonesische Makassar geboren Cisca Willemse-Mol vierde vorige week haar zeventigste verjaardag. Vanwege de coronabeperkingen gebeurde dat op een veel kleinere schaal dan aanvankelijk de bedoeling was. “Maar het kan nu immers niet anders, dus dan moeten we ons aanpassen hè”, zegt de goedlachse dame. Wie haar ontmoet staat versteld van de energie die de pittige tante uitstraalt. “Veel in beweging zijn, dat geeft energie”, zo verklaart ze.

En veel in beweging is ‘mevrouw Willemse’ – zoals ze al dertig jaar lang door het team van Steenbergse Courant wordt genoemd – zeker. Ze stuurt niet alleen een ploeg bezorgers aan, maar loopt zelf ook nog actief door het Dinteloordse, voor de verspreiding van diverse folders en eens per twee weken de Steenbergse Courant.
“En ik fiets veel. Gewoon nog op eigen kracht, zonder trapondersteuning. Alleen wanneer ik naar Steenbergen rijd denk ik bij het nieuwe viaduct over de A4 wel eens ‘had ik er maar eentje’. Want dat naar boven rijden kost me best veel kracht. Dan rijd ik langzaam in de eerste versnelling”.

B – C – D – E en F

Cisca Willemse woont al sinds 1972 in Dinteloord. Ze huwde met Peter Willemse en het tweetal genoot zo’n vijftig jaar van elkaar en van hun vijf kinderen.
“B – C – D – E – F”, zo noem ik ze. Schrijf dat maar in het verhaal. Die letters staan voor Bianca, Cassandra, Dimitri, Erica en Fabrina. Vier meisjes en een jongen”. Die hebben in hun jonge jaren heel wat folders en kranten in Dinteloord bezorgd hoor. Want ik vond dat ze best mee konden helpen. Zo verdienden ze een leuk centje bij en konden daarvan toch aardige extraatjes kopen”.

Zo positief mogelijk in het leven

Peter Willemse overleed in 2018 en Cisca moest zonder hem verder. “Dat geeft nog vaak momenten van verdriet. Toch zie je me inderdaad veel lachen. Ik probeer zo positief mogelijk in het leven te staan. Ik wil niet in een hoekje gaan zitten treuren. Maar gemakkelijk is dat zeker niet altijd”.

Wonen met plezier

We praten over de afgelopen jaren. Nadat Cisca Mol op vijftienjarige leeftijd in Nederland arriveerde ging het gezin in Maassluis wonen. Daar woonde ook Peter Willemse en zijn familie. “We besloten desondanks toch een huis te kopen in Dinteloord. Want Maassluis is leuk, maar de stank van Pernis is er minder”. Het echtpaar belandde dus in Dinteloord waar het met veel plezier woonde en waar Cisca het zeker naar haar zin heeft.

Kranten en folders

Cisca Mol nam eind jaren ’80 het depot van het Brabants Nieuwsblad over en zorgde er verder voor dat de ochtendkrant werd verspreid. “Hans Jaspers van destijds Super de Boer vroeg me vervolgens of ik zijn folder in Dinteloord wilde rondbrengen en zo kwamen er meer aanvragen voor de verspreiding van folders. Wij hebben als gezin een gedeelte zelf verzorgd. Zelfs mijn moeder Guus hielp mee met het insteken van de folders, hier aan de uitschuiftafel in onze woonkamer”.

Serieuze bezorgers

“In die jaren startte ik ook met de verspreiding van Steenbergse Courant in Dinteloord. Daarbij kreeg en krijg ik de hulp van serieuze bezorgers die hun werk goed willen doen. Ze blijven vaak jarenlang en met plezier voor me bezorgen, dat komt ook omdat ik goed voor ze ben. We hebben hier in Dinteloord ook grote gezinnen, waar meerdere kinderen de krant en folders rond willen brengen. En daarnaast heb ik zelf ook een wijk met 400 woningen. Dat rondbrengen doe ik graag. Het houd me fit en ook jong. Ik hoop dit nog jaren te kunnen doen”.

Door: Peter Vermeulen